„Măsurile fiscale adoptate ieri sunt sustenabile şi vor produce efecte pozitive pentru România, inclusiv pensii mai mari. Vă asigur că vom avea suficienţi bani pentru a ne îndeplini atât programul social de creştere a veniturilor cetăţenilor, cât şi investiţiile în infrastructura rutieră, sănătate şi educaţie. Nu ne lăsăm impresionaţi de cei care vor doar să scoată banii din România. Fac profit pe contribuţia românilor, au venit în România pentru mediul de afaceri favorabil, atunci să ne respecte, pentru că şi noi îi respectăm! Fac profit aici, atunci să plătească aici!”, a scris Tudose, într-o postare pe Facebook.
Șefului Executivului a arătat că atât Comisia Europeană, cât și FMI, BERD şi Banca Mondială au revizuit în creştere evoluţia economiei româneşti pentru acest an.
„Comisia Naţională de Prognoză arată că vom avea o creştere economică record de 6,1% şi tindem să credem că vom îndeplini prognoza dată de Comisie. Cel mai important lucru este ca această creştere economică să se vadă în buzunarele românilor şi suntem pe drumul cel bun. Potrivit INS, puterea de cumpărare a câştigului salarial mediu net a crescut cu 14% în august 2017 faţă de august 2016, iar pensia medie de asigurări sociale a înregistrat o creştere cu 15% faţă de august 2016”, a mai menţionat Tudose.
Într-o altă postare, premierul l-a atacat pe Bogdan Hossu.
Apreciem faptul că oamenii de bună-credință și liderii de sindicat nu s-au lăsat păcăliți de „fostul” lor coleg, Bogdan Hossu. Acesta, mai nou, s-a transformat în liderul de sindicat al bancherilor și al unor oameni de afaceri, care vor să scoată bani din țară, fără să plătească impozite statului român, adică nouă, românilor, pentru sănătate, educație, infrastructură.
Guvernul Tudose a adoptat toate modificările aduse Codului Fiscal în ședința de miercuri, deși măsurile au fost criticate atît de sindicate cât și de patronate. În plus, în fața Guvernului a avut loc un protest față de aceste măsuri. Una dintre cele mai controversate măsuri din Ordonanța de Urgență este trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, despre care sindicatele spun că va duce la scăderea veniturilor brute ale salariaților din România.
Potrivit Ordonanței, se prevede reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută pentru salariați, pensionari, persoane fizice autorizate, pentru veniturile din drepturi de autor și alte venituri individuale, pentru chirii, dobânzi, pentru arendă, pentru activități agricole, silvicultură, piscicultură, venituri din alte surse și investiții, cu excepția veniturilor din dividente, unde impozitul rămâne de asemenea cinci la sută”
Totodată, se reduc contribuțiile sociale de la 39,25 la 37,25 la sută. Are loc, în plus, transferul contribuțiilor și sarcinilor fiscale privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate din salarii.
Citește și: REPORTAJ VIDEO | Au spart un bancomat într-un minut! Cei mai buni hackeri din lume sunt zilele acestea în Bucureşti