NZZ insistă că reacția vine după ce Elveția și-a abandonat poziția tradițională de neutralitate și a urmat alte guverne occidentale în impunerea de sancțiuni, ca răspuns la invazia din Ucraina.
Printre altele, Elveția a oprit exportul produselor de lux în Rusia, la începutul acestei luni, și a înghețat fondurile oligarhilor ruși de pe lista sancțiunilor UE, blocând active în valoare de 5,6 miliarde de euro.
Ceasurile de lux, în valoare de peste 800.000 de euro bucata, au fost confiscate în urma unei razii din 22 martie, notează NZZ.
Autoritățile ruse au motivat confiscarea ceasurilor sub pretextul unor infracțiuni vamale, însă elvețienii cred că acțiunea a fost „cel mai probabil o măsură represivă arbitrară ca răspuns la sancțiuni”. Percheziția a venit la cinci zile după ce guvernul de la Berna a înăsprit sancțiunile asupra Moscovei.
Oficialii de la Audemars Piguet, producător de ceasuri de lux fondat în 1875, nu au făcut comentarii, însă renumita orologerie anunțase, anterior, că va opri exporturile către Rusia și va închide magazinele din această țară.
Lista celor 450 de companii care au oprit sau și-au redus afacerile cu Rusia
Potrivit Ukrainska Pravda, de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către armata rusă, peste 450 de companii au anunțat modificări ale afacerilor lor în Rusia.
Pe baza declarațiilor și acțiunilor lor, experții de la Institutul de Management Superior al Universității Yale, SUA, au împărțit companiile în cinci categorii. Lista, publicată inițial pe 28 februarie, este actualizată zilnic și poate fi consultată pe site-ul som.yale.edu.
Fotografie cu caracter ilustrativ: EPA