UPDATE ora 13.20 ”Solicit coaliției aflate la guvernare, PSD și ALDE să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere incertitudine și nu ajută pe nimeni. În legătură cu mpsurile economice propuse, recomand prudență la nivelul decizie politice și guvernamentale. Nu îmi doresc și nimeni nu își dorește de o politică de azi pe mâine”, a anunțat Klaus Iohannis.
El a continuat: ”Avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să aibă grijă și să judece la rece, pentru a nu băga românii într-o aventură fiscală cu final trist”.
Șeful statului a spus că nu va merge la ședința de Guvern de vineri, pentru că șeful statului nu are atribuții în domeniul economic.
UPDATE ora 13.10. ”Acum câteva luni, când am investit acest Guvern, am avut o solicitare simplă și clară , să termene cu această țopăială bugetar-fiscală. Nu s-a întâmplat chiar așa”, a spus șeful statului.
”Acest pachet fiscal nu este clamata revoluție fiscală ci se va transforma într-o bulversare fiscală”, a spus șeful statului. ”Nimic nu se schimbă în buzunarul românilor. (..) Marea Revoluție fiscală făcută de PSD-ALDe aduce unui om 3 lei în plus”, a mai spus șeful statului.
Președintele a explicat că, potriovit unei simulări făcute pe propunerea Guvernului, crește cu 0,1% salariul pentru salariul mediu brut, și crește un pic mai mult pentru salariul minim.
”Păi dacă politica PSD-ALDE vizează creșterea salariilor, ele de ce nu cred? De ce este nevoie de această mega-țopăială fiscală?”, a spus președintele. Șeful statului a atras atenția că vor scădea salarii, prin aceste măsuri fiscale.
Sindicaliștii au cerut medierea șefului statului.
”Blocul Național Sindical (BNS) face apel la Guvernul României să renunțe la implementarea măsurii de reducere a costului cu forța de muncă al angajatorului, prin transferul contribuțiilor sociale integral în sarcina salariaților, în special având în vedere faptul că deja a luat astfel de decizii de încălcare a propriului Program de Guvernare în favoarea capitalului”, arată BNS, într-un comunicat.
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat că Guvernul va obliga firmele să nu scadă salariile, dar juriștii au dubii că Executivul va putea modifica prin ordonanță contracte private și se așteaptă ca măsura să nu treacă de Curtea Constituțională a României.