cum de o ciocolata, de exemplu, poate costa 7.650 de lei sau o conserva are pretul de 13.590 de lei.
O pensionara din Bucuresti, revoltata de preturile care se termina in subdiviziuni ale monedei de 500 de lei, a mers mai departe si a calculat cati bani pierde ea din aceste resturi imposibil de dat. „si asa vanzatoarele nu se inghesuie sa-ti dea restul pana intr-o mie de lei, dar cu preturile astea te fura pe fata. Eu sunt curioasa in buzunarele cui se duc acesti bani”, ne-a spus indignata Natalia Sava. Femeia, care e nevoita sa se gospodareasca singura dintr-o pensie de 2,7 milioane de lei, spune ca ea pierde o paine la doua – trei zile, din cauza restului la care e obligata sa renunte in acest fel.
„Zilele trecute, de exemplu, facand cumparaturile la un magazin alimentar, am achizitionat cascaval vrac. Vanzatoarea l-a cantarit, iar aparatul a aratat 22.300 de lei. Fara sa clipeasca macar ea mi-a cerut 22.300 de lei. Obisnuita cu astfel de practici, vanzatoarea nici nu a incercat macar sa faca rotunjirea la cea mai mica moneda de pe piata, respectiv de 500 de lei. si de ce sa se mai chinuie cand comerciantii isi permit sa afiseze preturi care se termina in 590, 690 sau alte astfel de subdiviziuni”, ne-a precizat pensionara, facand o lista cu toate cumparaturile din acea zi si aratandu-ne cati bani a putut sa piarda. Dintr-o simpla socoteala si cateva cumparaturi banale „renuntase” la mai bine de 2.000 de lei.
Conform BNR, leul are si subdiviziune: banul
Ceea ce este mai interesant este faptul ca desi pe piata cea mai mica moneda este cea de 500 de lei, normele Bancii Nationale pastreaza nu numai leul ca unitate monetara, dar si subdiviziunea lui, care este „banul”. Asa ca pana la introducerea „leului greu” putem privi in continuare in rafturile magazinelor astfel de preturi „imposibile”.