În dimineaţa zilei de sâmbătă, 9 ianuarie 2021, Sebi Corbei a plecat să se joace cu copiii din sat. Mai târziu, un bătrân a luat în căruţa lui vreo şase copii şi i-a dus să-l ajute la muncă, la un saivan de lângă Vânători. Cei mici făceau curat la oi, cărau baloţii, iar bărbatul îi plătea cu câţiva lei. Sebi locuia la marginea satului, iar părinţii lui erau săraci şi aveau 13 copii, aşa că s-a urcat bucuros în căruţă.

Cum a dispărut Sebi

În jurul orei 16:00, băiatul a zis că merge să caute nişte fructe de pădure. În ianuarie, „în zonă încă mai erau astfel de fructe”, spune unul dintre voluntarii care au participat la căutările de apoi. Sebi nu s-a mai întors la saivan, iar bătrânul spune că a crezut că el plecase singur spre casă. Copilul ştia bine împrejurimile satului, deşi avea numai 7 ani.

Prima noapte de căutări, ultima noapte de viață pentru băiatul de 7 ani dispărut în Arad. Polițiștii au bâjbâit prin ceață, la 3 km de copil
Sebi Corbei a fost găsit mort la 3 km de locul dispariției

După o oră, s-a lăsat întunericul, iar puţin mai târziu, a apărut ceaţa. „Venea treptat, ca un fum gros care acoperea totul, precum în filmele de groază”, spune voluntarul care a urmărit imaginile surprinse în acea seară de o cameră de supraveghere video din sat.

Văzând că timpul trece şi Sebi nu mai apare, părinţii l-au căutat mai întâi singuri prin Vânători. La ora 19:00, au sunat la 112 şi au anunţat dispariţia băiatului. 

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Primii au ajuns pompierii

„Când cineva sună la 112, sunt toate dispeceratele pe fir: poliţie, salvare, pompieri. Iar atunci când e vorba de un copil dispărut, noi ne mobilizăm imediat”, spune maiorul Gheorghe Pleşca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad. 

La ora 19:08, ISU a aflat de la 112 de dispariţia lui Sebi, iar în câteva minute pompierii de la Chişineu Criş, aflaţi la 15 km depărtare, erau deja acolo. La 19:18, ISU Arad furniza presei primele informaţii despre dispariţia copilului din Vânători. 

„Garda nr. 2 de intervenție Chișineu Criș intervine cu un echipaj SMURD, 1 echipaj de căutare și salvare, 6 salvatori specializați, care beneficiază de sprijinul unui echipaj de poliție și de cel al Serviciului de Voluntari pentru Salvări de Urgență Mișca, în zona localității Vânători, pe câmp, pentru căutarea unui băiat de 7 ani.” 

Imediat după anunţarea dispariţiei lui Sebi, la Vânători, poliţiştii erau cei care îi ajutau pe pompieri în căutări. Conform procedurilor IGPR, lucrurile ar fi trebuit să stea taman invers.

Prima noapte de căutări, ultima noapte de viață pentru băiatul de 7 ani dispărut în Arad. Polițiștii au bâjbâit prin ceață, la 3 km de copil
Foto: Critic Arad
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Cine a coordonat căutările din prima noapte

Manualul de bune practici privind modul de acţiune a poliţiei în cazurile copiilor dispăruţi (aprobat prin Dispoziţia Inspectorului General al IGPR 44/22.05.2007) prevede că primul echipaj de poliţie ajuns la faţa locului verifică dacă evenimentul se confirmă, adună informaţii, „ia măsuri de conservare a locului dispariţiei, prin delimitarea zonei ce urmează a fi cercetată şi interzice accesul în acea zonă”.

Operaţiunile de căutare sunt organizate şi coordonate de poliţie, prin Centrul de Monitorizare şi prin Punctul de Comandă constituit la locul dispariţiei. 

Centrul de Monitorizare e „creierul” operaţiunii: marchează zona de căutare pe hartă şi indică în ce locuri ar trebui căutat, evaluează de câţi oameni e nevoie şi cere ajutor de la jandarmi, de la Poliţia de Frontieră, de la ISU sau de la Inspectoratul General pentru Aviaţie. 

Centrul de Monitorizare e condus de inspectorul-şef al IPJ sau de înlocuitorul la comandă al acestuia. El îl numeşte apoi pe şeful Punctului de Comandă, care trebuie să coordoneze de la faţa locului toate activităţile de căutare/investigare din teren.

Prima noapte de căutări, ultima noapte de viață pentru băiatul de 7 ani dispărut în Arad. Polițiștii au bâjbâit prin ceață, la 3 km de copil
Hartă căutări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

În seara zilei în care a dispărut Sebi, la comanda Centrului de Monitorizare s-a aflat adjunctul șefului inspectoratului pe linie de Ordine Publică, comisar-şef Adrian Şimon, iar Punctul de Comandă din comuna Vânători a fost condus de împuternicit-șef Serviciu de Ordine Publică, comisar-şef Cătălin Olariu, conform informaţiilor furnizate de IPJ Arad, la cererea ziarului Libertatea.

Dar nu poliţiştii de la Ordine Publică, ci cei de la Investigaţii Criminale au pregătire şi competenţă în cazurile de dispariţii de minori. 

Şimon: „Nu mai mi-aduc aminte, scriptic”

Contactat de ziarul Libertatea, comisarul-şef Adrian Şimon, acum şef al IPJ Arad, spune că nu-şi mai aduce aminte dacă a condus Centrul de Monitorizare în acea seară.

Pe dispoziţe mi-aduc aminte că scria altceva… Scria că dl. Olariu, dar, în fine, n-are asta importanţă. Important e că am fost în noaptea respectivă acolo.

Cms şef Adrian Şimon:
Prima noapte de căutări, ultima noapte de viață pentru băiatul de 7 ani dispărut în Arad. Polițiștii au bâjbâit prin ceață, la 3 km de copil
Adrian Șimon

– Dar dl. Olariu nu e cel care a condus Punctul de Comandă la locul dispariţiei?
– El… E Punctul de Comandă şi Punctul de Monitorizare,…

– Şi Centrul de Monitorizare.
– Şi Centrul de Monitorizare. Hm… Staţi că nu mai mi-aduc aminte, scriptic. Dar, referitor la mine, ce vă interesează?

– Dacă dvs. aţi condus Centrul de Monitorizare, sunteţi cel care l-a desemnat pe dl. Olariu la şefia Punctului de Comandă.
– Nu. Şeful Inspectoratului (chestor Alin Petecel, care pe atunci se pregătea să se întoarcă la conducerea IPJ Timiș, n.r.) e cel care dispune, prin dispoziţie, cine e nominalizat ca şef al Punctului de Comandă. Staţi un pic să caut dispoziţia. Am găsit: „s-a constituit Centrul de Monitorizare”, din mine, da…, „şi, ulterior, Punctul de Comandă la faţa locului”. Am greşit eu, Punctul de Comandă a fost condus de dl. Adrian Dobra, şeful Secției 3 de Poliție Rurală Chişineu Criș.

– Şi dl. Dobra a coordonat căutările, a format echipele şi a haşurat harta?
– Exact, exact.

După zece minute, inspectorul-şef Adrian Şimon ne-a sunat, pentru a corecta rectificarea: „Nu dl. Dobra, ci dl. Olariu a condus Punctul de Comandă. Şi da, eu l-am desemnat, pentru că a fost şeful Biroului Urmăriri şi avea experienţă în astfel de cazuri”, a precizat cms. şef Şimon.

Olariu: „Eu n-am condus nimic”

Comisar-şef Cătălin Olariu e surprins să afle că a coordonat activităţile de căutare din seara dispariţiei. „Eram mai mulţi acolo”, spune el. „Nu e o persoană care să conducă toate activităţile, există o grupă, şi fiecare dintre noi a avut atribuţii pe nivelurile noastre. Eu n-am condus nimic, am făcut parte din Punctul de Comandă”, a precizat Olariu, contactat telefonic de Libertatea.

– Cine conducea această „grupă”?
– Comanda Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Ambii adjuncţi ai inspectorului-şef erau acolo (cms. şef Adrian Şimon şi cms. şef Nicolae Jurcă, n.r.).

– Deci nu dvs. sunteţi cel care a stabilit strategia de lucru şi i-a coordonat pe cei care participau la căutări?
– Dacă v-am spus că amândoi adjuncţii erau la faţa locului, cred că aveţi răspunsul.

Când a ajuns poliţia

„Momentul declarării dispariţiei şi orele care urmează sunt de o importanţă capitală” se precizează în procedurile după care poliţia caută copiii dispăruţi. Dispariţia lui Sebi era una în circumstanţe alarmante: copilul de 7 ani dispăruse pe un câmp, în ceaţă, la minus 9 grade Celsius.

„Am ajuns la Vânători cam după o oră de la sesizare”, spune cms. şef Adrian Şimon. Adică, în jur de ora 20:00. Dar la ora 21:18, cei de la ISU Arad transmiteau către presă filmări cu pompierii care-l căutau cu lanternele pe băieţelul dispărut.


Un pic mai târziu, în jurul orei 21:30, ISU Arad anunţa că „operaţiunile de salvare sunt coordonate de poliţie”, care a preluat şi comunicarea cu presa. 

Câte forţe au fost mobilizate în acea noapte

IPJ Arad spune că în noaptea de 9/10 ianuarie 2021, „la activitățile de căutare au participat 163 de persoane (polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri, pădurari, voluntari Rescue 4×4 și localnici din zonă)”. 

Prima noapte de căutări, ultima noapte de viață pentru băiatul de 7 ani dispărut în Arad. Polițiștii au bâjbâit prin ceață, la 3 km de copil
Prima noapte de căutări. FOTO: Renasterea.ro

Dar în acea seară, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad preciza că „alături de cei de la ISU, participă la acțiunea de căutare echipe operative formate din polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, 10 polițiști de la Poliția orașului Chișineu-Criș, 5 jandarmi, autospeciala cu termoviziune a Poliției de Frontieră, precum și 40 de voluntari.”

Voluntarii „erau localnici din cartierul romilor din Vănători”, spune primarul comunei Mişca, Tiberiu Haasz, şi cei de la Rescue 4×4, care au ajuns în zonă în jurul orelor 22:00, cu cinci maşini de teren.

Elicopterul care i-ar fi putut salva viața

IGPR a solicitat în acea seară Inspectoratului General de Aviaţie (IGA) un elicopter dotat cu sistem de termoviziune, ce poate detecta din aer o persoană, după căldura degajată de corpul uman, dar cererea a rămas nerezolvată, pentru că „elicopterele MAI nu execută misiuni în condiţii de ceaţă”, a precizat IGA. 

Elicopterul cu termoviziune a ajuns la Vânători abia în după-amiaza celei de-a doua zile de căutări, când era deja prea târziu. 

Găsit la 3 km de locul dispariţiei

La 3 aprilie 2021, după 12 săptămâni de la dispariţie, câinele unui cioban l-a găsit pe Sebi mort, într-un lăstăriş, nu departe de saivanul de lângă care dispăruse. 

„Era la o distanţă de 3,2 km în linie dreaptă, pe câmp, şi la 5 km, pe drum”, spune Codruț Ştefănescu, coordonatorul voluntarilor de la Rescue 4×4 care au participat la căutări.

„Ca să ajungă acolo de la saivan, în linie dreaptă, ar fi trebuit să treacă prin două canale cu apă”, spune un voluntar care a fost la căutări în prima noapte. „Canalele” sunt nişte şanţuri de jumătate de metru lăţime. „Eu cred că el a trecut prin acele canale”, spune cms. şef Adrian Şimon. 

Prima noapte de căutări, ultima noapte de viață pentru băiatul de 7 ani dispărut în Arad. Polițiștii au bâjbâit prin ceață, la 3 km de copil
Locul în care a fost găsit Sebi

„Dacă nu era ceaţă, sigur îl găseam!”, spune inspectorul-şef al IPJ Arad, care dezvăluie că, în prima noapte de căutări, un poliţist a rămas împotmolit cu maşina la vreo 50 de metri de acel lăstăriş.

Se întâmpla în jurul orei 1:00 noaptea, am trimis un tractor, ca să-l scoată de acolo. Şi au fost zgomote în zona respectivă, s-a strigat, dar cel mai probabil copilul a ajuns acolo după ce au plecat ei.

Inspectorul şef al IPJ Arad:

Cât au durat căutările din prima noapte

Pentru a evita astfel de situaţii, procedurile poliţiei prevăd că echipele de căutare trebuie să fie dispuse în teren radial, precum razele unui cerc ce are ca și centru locul dispariţiei.

Un copil rătăcit într-un spaţiu deschis nu e un obiect, în nemişcare, iar căutătorii trebuie să acopere, simultan şi progresiv, toate zonele în care el s-ar putea deplasa.

Prima noapte de căutări, ultima noapte de viață pentru băiatul de 7 ani dispărut în Arad. Polițiștii au bâjbâit prin ceață, la 3 km de copil
Căutări radiale

Fiecare echipă e condusă de un poliţist, iar distanţa dintre căutători trebuie să fie îndeajuns de mică, astfel încât să nu rămână neverificată nicio zonă dintre ei. Mai ales în condiţii de vizibilitate extrem de redusă, aşa cum erau în acea noapte când, din cauza ceţii, „nu vedeai la 50 de metri”, spune Tiberiu Haasz, primarul din Mişca.

„Căutările din noaptea 9/10.01.2021 au fost sistate în jurul orei 4:00”, susţine IPJ Arad. „În jurul orei 3:00, la solicitarea autorităților, operațiunea a fost încheiată”, spun cei de la Rescue 4×4.

„După 2:00 noaptea s-au încheiat căutările. La ora 4:00, am retras şi noi echipajele”, spune maiorul Pleşca de la ISU Arad.

Prima noapte de căutări, ultima noapte de viață pentru băiatul de 7 ani dispărut în Arad. Polițiștii au bâjbâit prin ceață, la 3 km de copil
A patra zi de căutări. Poliția a oprit căutarea lui Sebi după aproximativ o lună de la dispariția sa

Procuror: „Nu sunt urme de violenţă”

Cel mai probabil, băieţelul de 7 ani a murit de frig, în prima noapte. Din cauza ceţii şi a întunericului, el n-a mai reuşit să găsească drumul spre sat şi s-a strecurat sub acel lăstăriş, crezând că acolo îi va fi mai cald. „Nu era îmbrăcat adecvat, avea o geacă subţire pe el”, spune Răzvan Plic, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş.

După ce băiatul a fost găsit mort, la începutul lunii aprilie, părinţii lui Sebi i-au recunoscut hainele, dar procurorii au dispus o expertiză genetică, pentru a înlătura orice fel de dubiu cu privire la identitatea copilului decedat.

„Deocamdată, s-a stabilit că nu sunt urme de violenţă, deci nu există suspiciuni că băieţelul ar fi fost răpit, violat sau supus altor agresiuni”, spune prim-procurorul Plic.

Şimon: „Ceaţa şi frigul şi-au spus cuvântul”

La Vânători, numărul celor care participau la căutările lui Sebi a crescut de la o zi la alta. Aşa se întâmplă în fiecare caz de copil de rătăcit, deşi un studiu realizat de cercetători de la universităţi din SUA arată că şansele copiilor de supravieţuire se reduc progresiv, cu fiecare zi ce trece, iar după 96 de ore ele sunt, practic, nule.

Prima noapte de căutări, ultima noapte de viață pentru băiatul de 7 ani dispărut în Arad. Polițiștii au bâjbâit prin ceață, la 3 km de copil
Șanse supraviețuire, în caz de rătăcire

Lui Sebi, frigul umed din acea noapte i-a redus şi mai mult şansele. Băieţelul de 7 ani era îmbrăcat subţire, iar riscul de deces prin hipotermie a crescut cu fiecare oră în care el nu a fost găsit, arată și un studiu publicat de Consiliul Național de Căutare și Salvare din Australia.

Prima noapte de căutări, ultima noapte de viață pentru băiatul de 7 ani dispărut în Arad. Polițiștii au bâjbâit prin ceață, la 3 km de copil
Șanse de supraviețuire – hipotermie

În cazul unor astfel de dispariţii, doar primele ore de căutări, cu forţe cât mai multe şi cu logistică performantă, pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. 

„Ştiu că e foarte important ce se întâmplă în primele ore”, spune cms. şef Adrian Şimon. „Dar condiţiile de atunci, credeţi-mă, şi ceaţa, şi frigul şi-au spus cuvântul. Ce să zic? Îmi pare rău, vă daţi seama că-mi pare rău. Dar eu, personal, nu-mi imput nimic. Din 2005, de când sunt şef la Investigaţii Criminale, şi până acum, credeţi-mă că n-am întâlnit o desfăşurare de forţe de anvergura care a fost la Vânători”, susţine actualul inspector-şef al IPJ Arad.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
FANATIK.RO
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI