A făcut zeci de mii de calcule şi urmăreşte in fiecare clipă activitatea seismică din Romania. Prof. Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pămantului, ne linişteşte: nu vom avea un cutremur mare pană in 2040!
Într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Newsin, prof. Mărmureanu a declarat că, analizând activitatea tectonică de pe mai multe continente, a ajuns la concluzia că în România va mai exista un cutremur catastrofal, de peste 7 grade pe scara Richter, abia peste cel puţin 30 de ani. Seismul va fi unul de adâncime, ce se va descărca în zona Vrancea.
Capitala va fi puţin afectată
“Acest cutremur, care va fi după 2040, (…), va afecta în primul rând acea zonă (n.r. – Vrancea), iar Bucureştiul va fi mai puţin afectat, în proporţie de 25-30%”, a declarat Mărmureanu. Specialistul crede că singura soluţie pentru a preveni o catastrofă precum cea din 1977 e să se construiască imobile solide. “Problema se pune însă la casele vechi, din secolele XVIII-XIX, din centrul Capitalei”, a adăugat seismologul. El va lansa, săptămâna viitoare, o carte în care va prezenta care sunt cele mai sigure zone seismice din Bucureşti.
Seisme în Filipine şi Oceanul Atlantic
Un cutremur de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs, în noaptea de marţi spre miercuri, în Filipine, iar un alt seism, de 6,5 grade pe scara Richter, a fost înregistrat în Oceanul Atlantic, în largul insulelor South Sandwich. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale.
Spital folosit în caz de calamitate
Primăria Capitalei vrea să achiziţioneze un spital de urgenţă modular, format din containere, care să fie folosit în caz de cutremur, inundaţii sau război. Unitatea medicală va costa peste 4 milioane de euro şi ar putea fi gata în primăvara anului viitor.