Angajații Enel au purtat cu ei pancarte pe care au scris diferite mesaje – ”Human Resources Human Remains”, „Show me the Money”, au suflat în vuvuzele și fluiere și au strigat „Hoții hoții”, dar și alte mesaje la adresa conducerii.
Florin Bucheru, președintele Sindicatului Enel, spune că toate grupurile sindicale din cadrul Enel Distribuție Banat iau parte la protest. Astfel, sunt nemulțumiți angajații din Caraș-Severin, Hunedoara, Arad și Timiș.
„Ne-a scos în stradă exact cea mai acută problemă: reducerea masivă de personal. În ultimii zece ani, ne-am înjumătățit, iar înjumătățirea înseamnă că s-au preluat sarcinile celor care au plecat, dar nu și banii pentru că, din păcate, salariile nu sunt cele care ar trebui pentru munca pe care o prestează colegii mei. Aceste înjumătățiri au creat foarte multe ore suplimentare, o suprasolicitare a salariaților din punct de vedere fizic și psihic. Este o chestiune foarte gravă care are efecte automat și asupra serviciului care este prestat de noi, pentru că suntem un serviciu de utilitate publică”, a explicat Bucheru.
Liderul sindicaliștilor spune că angajații Enel vor salarii mai mari și că șefii Enel ar trebui să definească foarte clar portofoliul de lucrări, pentru ca în funcție de acesta să-și dimensioneze numărul de personal.
Dacă în 2008 Enel Distribuție Banat avea 1.500 de angajați, acum are doar 751, se plânge liderul de sindicat. Oamenii spun că cei din conducerea Enel știu de câteva luni de problemele lor, dar nimeni nu ia nicio măsură.
„Ceea ce se întâmplă însă la ora asta nu e conform legii. Nu este făcută o normare a muncii. Suntem puțini și calitatea serviciului este tot mai slabă, salariații sunt obosiți fizic și psihic și sunt și nemulțumiți din punct de vedere salarial. Acum suntem 751 de angajați în toate cele patru județe, iar în 2008 eram 1.500. Respectăm compania, dar avem pretenția ca și ei să ne respecte pe noi și să-și aplece privire și urechile la nevoile oamenilor. Noi am ajuns în stradă pentru că de luni de zile și chiar de un an și ceva tot semnalăm aceste nereguli, ni se fac promisiuni, dar nu s-a venit cu nicio soluție efectivă”, a explicat Florin Bucheru.
Liderul sindical mai spune că noua grilă de salarizare nu există și că din partea HR-ului este un concept nefinalizat.
„Noi, cu experiență, considerăm că atât timp cât avem o grilă pe care o cunoaștem, dorim ca în momentul în care trecem într-o altă etapă, să știm unde ne mutăm. La ora asta, administrația nu știe să ne spună acest lucru, dar nici nu știe să ne dea o stare de așteptare. Dacă îi întreb, pentru această implementare ce înseamnă costuri, creșteri salariale în 2018, în 2019, nu știu să ne spună”, a explicat Florin Bucheru.
Președintele Sindicatului Enel spune că, în vremuri normale, salariile creșteau anual, dar acum doar se mimează o intenție de a se crea un sistem nou.
Într-o declarație de presă, E-Distributie Banat precizează că toate companiile E-Distributie au fost preocupate să fie angajatori competitivi pe piață, pentru a consolida satisfacția angajaților și clienților.
„În acest context, compania a redefinit la începutul anului 2017 sistemul de salarizare, care era unul învechit. Noul sistem pune bazele pentru atragerea angajaților tineri, care sunt dezavantajați în vechiul sistem, întrucât sporurile de vechime și de loialitate li se aplică în mică măsură. În noul sistem, aceste sporuri sunt incluse în salariul de bază”, se arată în comunicatul citat.
Potrivit aceleiați surse, acest model a fost acceptat pe parcursul negocierilor de către toate sindicatele companiilor E-Distribuție, respectiv Muntenia, Dobrogea și inclusiv cele din Banat, care au semnat procesele-verbale la etapele de negociere pe parcursul acestui an. Cu toate acestea, documentul final a fost semnat la finalizarea negocierilor doar de către sindicatele din regiunile Muntenia și Dobrogea.
„Ca atare, în societățile E-Distribuție Muntenia și E-Distribuție Dobrogea din România sistemul se aplică deja și are următoarele rezultate: venitul pe salariat a crescut, majorarea fiind mai mare pentru electricieni și dispeceri și mai mică pentru TESA, nu există scăderi de salarii, bonurile de masă se majorează față de valoarea standard, în două etape. Deși reprezentanții sindicali din cadrul E-Distribuție Banat nu au semnat documentul final de închidere a negocierilor, am continuat și continuăm să manifestăm deschidere și dorința de a coopera cu sindicatele pentru a ajunge la un acord convenabil pentru ambele părți. Din păcate, sindicatele E-Distribuție Banat au fost extrem de inflexibile și au continuat să solicite majorări de salarii semnificative și nesustenabile pe termen lung. Ne menținem promisiunea de a fi deschiși dialogului și dorim să ajungem la o soluție amiabilă pentru acest dezacord, care nu e benefic nici pentru angajați, nici pentru clienții noștri. Noul sistem salarial a fost deja aplicat în celelalte societăți E-Distribuție (Muntenia și Dobrogea), unica excepție fiind E-Distributie Banat”, se arată în comunicatul citat.
E-Distributie Banat mai arată că, pentru a evita orice fel de confuzii, precizează că acest diferend nu este legat în niciun fel de modificările aduse recent Codului Fiscal de către autorități.
„În ceea ce privește aceste modificări, compania intenționează să găsească soluții astfel încât atât salariile angajaților cât și compania să nu fie afectate negativ”, mai menționează sursa citată.
Citește și: ANALIZĂ. Prejudiciul din dosarul Tel Drum, echivalent cu 124.000 de pensii, 53.000 de salarii medii sau două insule exotice
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro