Prin acest proiect de lege, socialiștii au transferat Serviciul de Informații și Securitate din subordinea Președinției în subordinea Parlamentului.
UPDATE 18.20. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a fost trecut din nou din subordinea Președinției în cea a Parlamentului. Potrivit presei de la Chișinău, un proiect de lege a fost adoptat în acest sens, joi, fiind votat de 51 de deputați.
Astfel, președintele-ales Maia Sandu a fost lăsată fără o prerogativă de care a beneficiat președintele în funcție Igor Dodon, notează Unimedia.info.
Nemulțumiți de acest demers, manifestanții au scandat „Jos corupția”, „Noi suntem poporul”, „Anticipate” și „Jos mafia”, potrivit Agora.md.
”Acest parlament este înglodat în corupţie”, a declarat Maia Sandu în faţa protestarilor, cerând „societăţii moldovene să se unească în faţa unei ameninţări comune”.
„Avem nevoie de o ţară bună pentru toate persoanele oneste. Avem nevoie de alegeri legislative anticipate pentru a-i alunga pe hoţi de la putere”, a subliniat ea.
Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat miercuri regimul Dodon că încearcă să preia abuziv controlul asupra Serviciului de Informații și Securitate printr-un proiect controversat, introdus pe ultima sută de metri pe agenda de joi a Parlamentului.
Maia Sandu i-a chemat pe moldoveni să protesteze joi în fața Parlamentului. „Regimul Dodon încearcă să ne fure rezultatele votului. Proiectul PSRM-Șor, prin care SIS este scos din subordinea președintelui, este un abuz pus la cale de persoana care a pierdut încrederea poporului. Această persoană vrea să controleze în continuare schemele de corupție și instituțiile statului”.
Propus de Partidul Socialist, care îl susţine pe preşedintele încă în exerciţiu, prorusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu, a cărei ceremonie de învestitură este prevăzută să aibă loc la sfârşitul lunii decembrie.
Documentul figurează pe ordinea de zi a reuniunii de joi a parlamentului, la fel ca şi alte iniţiative denunţate de opoziţie, în special cea privind acordarea unui statut special limbii ruse în Republica Moldova şi ridicarea interdicţiei de difuzare în ţară a buletinelor de ştiri difuzate de canalele de televiziune ruseşti.
Maia Sandu a câștigat, luni, 16 noiembrie, alegerile prezidențiale din Republica Moldova, la o diferență de peste 15 % față de Igor Dodon.
FOTO: Hepta