Joi, 5 martie, în fața Ministerului Sănătății mai multe reprezentante ale ONG-urilor care susțin drepturile femeilor, femeilor rome, dar și ale comunității LGBTI+ au protestat în fața Ministerului Sănătății, cerând autorităților să ia acțiuni concrete pentru a reduce efectele pandemiei asupra sănătății fizice și mintale a femeilor.
„Deteriorarea psihică, fizică și economică a unor categorii de femei din timpul pandemiei are nevoie de atenție și rezolvare. E timpul să nu mai băgați sub preș nevoile noastre, e timpul să ne ascultați și să ne sprijiniți!” s-a auzit în portavocea protestului organizat de Mișcarea feministă #MulțumescPentruFlori.
Ce le cer autorităților și ce promite ministerul
O parte din problemele exprimate la protest au vizat contextul pandemic care le-a afectat în special pe femei: și-au pierdut locul de muncă sau au fost mai expuse îmbolnăvirii cu COVID-19, prin prisma meseriilor din prima linie: cadre medicale, vânzătoare, îngrijitoare, lucrătoare sociale și lucrătoare sexuale.
„Femeile au fost, totodată, cele mai expuse muncii domestice, mult mai solicitante în ultimul an.”
Libertatea a arătat cum a crescut numărul cazurilor de violență în familie asupra femeilor și minorilor, în primele nouă luni ale lui 2020: au fost înregistrate 33.274 de sesizări pentru fapte de violență în familie, cu 450 mai mult ca în aceeași perioadă din 2019.
Printre cerințele adresate autorităților s-au numărat:
- Acces necondiționat și constant la întreruperi de sarcină și la metode contraceptive, întrucât pandemia „a limitat drastic avortul la cerere în spitale publice și private pe perioada stării de urgență și a fost reluat doar parțial și deficitar în momentul de față”.
- Accesul femeilor gravide la consultații și tratamente gratuite pe timpul sarcinii, în sistemul public. Multe femei au fost afectate din cauza restricțiilor impuse în spitale din cauza pandemiei.
- Servicii de terapie mai accesibile. „Vrem terapie care să fie accesibilă pentru toată lumea, fără să ne coste o mână și-un picior, unde să fim în siguranță, să fim ascultate și sprijinite în orice condiții. Terapia nu e o un lux, e o nevoie!”
- Tratamente decontate complet pentru persoane cu boli cronice, suferințe psihice, situație economică precară.
- Educație sexuală pentru toți tinerii, adaptată în funcție de vârstă și nevoi. În 2021 prima naștere a fost aceea a unei fete minore, România aflându-se pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naștere în rândul mamelor adolescente.
Protestatarele au intrat și la discuții cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, care le-au spus că Planul Național de Redresare și Reziliență are în vedere și înființarea a 200 de centre în zone defavorizate. Centre în cadrul cărora vor avea loc cursuri de planificare familială, dar și asistență psihologică.
În săptămâna 1-8 martie au loc mai multe acțiuni – dezbateri online, proteste, mărturii – sub umbrela #SăptămânaFeministă cu sloganul „Misoginie, Cealaltă Pandemie”, în București, Cluj și Iași.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro