- Circulația pe Valea Oltului se închide între Boița (Sibiu) și Brezoi (Vâlcea) începând cu 8 iulie și până pe 9 august, pentru lucrări la autostrada Sibiu Piteşti.
- Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat, vineri, 5 iulie, mai multe rute ocolitoare pentru perioada în care circulaţia va fi închisă pentru defrişarea versantului
„Eu ştiu că anul acesta este an electoral şi mi-au şi spus nouă din zece colegi de-ai mei din politică nu ar fi făcut acest lucru cu câteva luni înainte de alegeri, dar să ştiţi că autostrăzile sunt mult mai importante decât alegerile şi autostrăzile nu au culoare politică. Eu împreună cu echipa de la CNAIR îmi asum acest lucru”, a spus Sorin Grindeanu.
„Această lună va fi parţial închis traficul de la ora 6.00 dimineaţa şi 20.00 seara, pentru a efectua aceste lucrări absolut necesare pentru autostrada Sibiu Piteşti. Am încercat să minimizăm la maxim disconfortul pe care îl va crea această lucrare celor care vor fi în trafic în această lună, vorbim de 31 de zile, eu aş face un apel la înţelegerea românilor pentru că noi vrem să construim autostrăzi”, a completat Sorin Grindeanu.
De ce a fost aleasă această perioadă, potrivit ministrului
Conform ministrului transporturilor, dacă este ratată în această vară perioada de lucrări, următoarea fereastră de oportunitate este primăvara anului viitor, dar asta înseamnă până la zece luni de întârziere, dar și penalități uriașe.
„Este o perioadă pe care, dacă o ratăm acum, în această vară, următoarea fereastră de oportunitate este primăvara anului viitor, asta înseamnă vreo opt, nouă, chiar zece luni de întârziere, asta înseamnă vreo 80 de milioane penalităţi şi ca să fiu şi mai clar să ştiţi că nimeni nu a venit cu altă soluţie decât aceasta. Nu putem pune în pericol viaţa celor care sunt în trafic”, a susținut Sorin Grindeanu.
Ministrul a precizat că, pentru a face aceste autostrăzi, este nevoie de aceste restricţii, o lună de zile, nenegociabil și i- avertizat pe cei care execută lucrările că „vor fi monitorizați”.
Sorin Grindeanu a ţinut să precizeze că orice ieşire din termen înseamnă o întârziere cu un an a construcţiei autostrăzii Sibiu Piteşti.
Întrebat dacă preşedintele l-a felicitat pentru închiderea circulaţiei, Grindeanu a spus: „Cred că e dificil, având în vedere specificul sau unde locuieşte domnul preşedinte. Poate că în aceşti ani au fost de multe ori momente în care unii oameni politici au preferat să amâne ca să nu răspundă, de aia şi avem autostrăzi în ghilimele, în România”.
Ce spun oamenii de afaceri
Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, a transmis, vineri, că închiderea circulației pe Valea Oltului va avea un impact economic negativ, afirmând că această decizie trebuia comunicată cu minimum 2-3 luni înainte.
„Care sunt consecințele imediate pentru economie? Rutele ocolitoare nu pot prelua traficul fără sincope și asta înseamnă că exporturile României vor avea întârzieri. Fabricile care depindeau de această arteră se vor aproviziona mai greu. Magazinele care deservesc milioane de consumatori se vor trezi că produsele nu ajung la timp. Transportatorii vor avea costuri mai mari și o mulțime de probleme cu timpii de livrare asumați în contractele lor”, a spus Radu Burnete.
„Ce puteau face agenții economici dacă știau din timp? Puteau ajusta producția astfel încât să fie nevoie de mai puține livrări în această perioadă. Puteau să prevadă stocuri mai mari. Puteau să renegocieze contracte, să revizuiască angajamente. Zeci de mii de firme ar fi avut timp să se pregătească pentru acest eveniment. Lanțurile logistice care gestionează zilnic zeci de mii de tone de marfă ar fi putut fi redesenate temporar și toată lumea ar fi fost pregătită din timp pentru o perioadă cu posibile întârzieri”, a continuat Radu Burnete.
Directorul executiv al Confederației Patronale Concordia a precizat că, în acest moment, companiile care vor fi afectate nu pot mai face nimic, „poate doar să tragă aer în piept pentru nervii, problemele și pierderile care vor urma”.
Circulaţia pe Valea Oltului va fi închisă între 8 iulie şi 9 august, pe perioada zilei, pentru lucrări la autostrada Sibiu – Piteşti, a anunţat ministrul transporturilor şi infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri. În această perioadă, șoferii pot folosi 4 rute alternative, dar ocolul va fi de cel puțin două ore de mers.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
HOPAHPO • 06.07.2024, 12:21
Elanul lui Sorin este far precedent .Cum s a hotarat sa modernizeze Valea Oltului in doar cateva zile.S a trezit intr o dimineata si vazand ca se apropie alegerile a hotarat sa inceapa lucrarile."autostrăzile sunt mult mai importante decât alegerile şi autostrăzile nu au culoare politică"Daca nu au culoare politica de ce nu au inceput sa lucreze din mai sau iunie, de ce acum ? Culoarea lucrarilor este a PSD ului care se va bate cu pumnul in piept ca a renovat autostrada .Speram sa nu fie ca si podul de la Braila care dupa cateva zile a dat semne de oboseala Grindeanu face apel la romani sa il inteleaga "noi vrem să construim autostrăzi' dar ce ai facut pana acum,unde te ai ascuns ca nu ai facut nimic bun de cand esti ministru .El recunoaste ca in ultimii 25 de ani nu s a cumparat nici o garnitura de tren.Dar prin minune in acest an Grindeanu face licitaţii pentru 160 de garnituri. Ce super man de ministru avem .Vom vedea pancarde cu garniturile si autostrazile doar in poze .
DoarDiviziaB • 06.07.2024, 12:33
maximala • 06.07.2024, 09:33
Cand prostu-i prost, o da inainte cu prostia lui.
Tu doar atâta poți. Scyza-ma dar autostrada prin aer nu se poate construi. Mersul pe un sens nu este posibil din cauza riscurilor pentru participanții in trafic. Daca ar cădea un copac și ar omora pe cineva ieșiți în stradă că la Colectiv. Asta așteaptă useristii.
BONY • 06.07.2024, 06:50
Sa nu se sperie lumea,in curand se va ivi un gandacel,o soparla,in general o vietate ocrotita de vreun ong si tot elanul inceputului se va risipi...