Oficial, se numesc ”apeluri false”, sau ”apeluri abuzive”. Neoficial, s-ar putea numi ”apeluri nesimțite”. În fiecare an, mii de români sună la 112 și cer un medic la domiciliu, deși, în realitate, nu au nevoie de ajutor medical. De ce fac asta? Din cele mai diverse motive, iar unele dintre acestea ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns.
A mers cu ambulanța la discotecă
Campion la glume proaste pare a fi un prahovean din zona municipiului Câmpina, care a sunat la 112 și a pretins că este bolnav, pentru că nu avea bani să ajungă de la Câmpina la Ploiești, la discotecă. Și, de parcă nu ar fi fost suficient, individul s-a mai și lăudat pe Facebook cu isprava sa.
”Îmi amintesc un caz, al unui tânăr din zona Câmpina, care ne-a solicitat pentru dureri abdominale. L-am luat, a mimat foarte bine o colică renală, l-am dus la Spitalul Județean, iar când am ajuns în curtea spitalului județean a fugit de nu l-a mai prins nimeni și a apărut pe Facebook că el trebuia să ajungă la discotecă și nu avea bani de transport, ci doar să intre la discotecă și a folosit ambulanța pe post de mijloc de transport”, povestește managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Prahova, medicul Daniel Nicolae.
În foarte mulți ani de când lucrează în sistemul medical de urgență și de când conduce Ambulanța Prahova, doctorul Daniel Nicolae a văzut și a auzit multe. Au fost ani în care șapte, opt la sută dintre apelurile date în urgență erau false. Lucrurile s-au mai calmat din 2013 încoace. Totuși, unu la sută dintre apelurile primite de ambulanță sunt abuzive. Iar asta înseamnă enorm, raportat numai la un județ ca Prahova, unde ambulanța primește anual 300.000 de apeluri și are 120.000 de intervenții.
Cheamă ambulanța că se ceartă cu vecinii
De ce mai cheamă românii ambulanța fără rost? Pentru că se ceartă cu soțul, cu copilul sau cu vecinii. Au fost cazuri în care oamenii s-au trezit cu ambulanța la ușă, deși nu solicitaseră intervenția medicilor. Au aflat apoi că fuseseră victime ale unor glume proaste. Dar sunt și cazuri în care după ce se ceartă cu neamurile sau cu vecinii, unii dintre români sună la 112, ”ca să le ia nebunul” de la ușă. Apoi, merg să ceară dovezi că au fost victimele unui scandal.
::placeholdeR–>
Veniți repede, că naște! Nașterea era, de fapt, o banală durere
Unii ”inițiați” cred că au descoperit ”secretul” care face ca ambulanța să ajungă mai repede la ei: sună și spun că le naște nevasta. Nu puține sunt cazurile în care bărbati ”panicați” sună la 112 și anunță că le naște nevasta. Asta pentru că au flat de la alții că astfel de cazuri sunt considerate priorități zero, că la intervenție ambulanța ajunge repede și cu autocpeciala cel mai bine dotată. Iar în unele situații, medicul constată că era vorba despre o banală durere.
Medicii prahoveni s-au confruntat însă și cu situația incredibilă în care un bărbat din Câmpina a sunat la 112, a pretins că este bolnav, iar când echipajul a ajuns la el a mărturisit că nu suferă de nimic, dar că are nevoie să ajungă la Ploiești, așa că îl roagă pe medic să-l ia cu el. Bineînțeles că cei de la ambulanță au refuzat să facă pe taximetriștii.
O altă situație inedită a fost cea a unei femei care, deși trebuia doar să traverseze o stradă ca să ajungă la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, care are un cabinet stomatologic de urgență, a chemat ambulanța de două ori în aceeași zi, ca să o ducă echipajul la spital.
Cât despre accidentele rutiere care s-au produs doar în mintea unora, și cu astfel de situații se mai confruntă cei de la ambulanță.
”Veniți și luați-l, că e nebun. Auzim destul de des asta, când se sună la 112. Sunt situații care nu au nimic de-a face cu medicina de urgență, dar sunt concetățeni de-ai noștri care solicită ambulanța în speranța că vor obține un certificat sau o hârtie medicală din care să rezulte că a fost agresat. Nu eliberăm și nici nu intră în competența noastră așa ceva. Astfel de acte dau cei de la poliție sau medicina legală. E o concepție greșită, să fiu înregistrat că am chemat ambulanța și apoi să vină să ceară o hârtie de la noi. Ambulanța nu rezolvă asemena situații”, spune șeful Ambulanței Prahova.
Costurile pot fi imense și se pot traduce în pierderi de vieți
Cât costă, din punct de vedere financiar, o astfel de intervenție în urma unui apel fals? O intervenție precum cea de săptămâna trecută, la accidentul care nu se produsese pe autostrada A 3, costă în jur de 400 – 500 de lei, spune medicul Daniel Nicolae. Un calcul simplu arată că miile de apeluri false date anual ne costă pe noi, pe toți, imens. Costurile cu adevărat importante pot fi însă altele și se pot traduce în pierderi de vieți omenești.
”Cel mai recent astfel de caz a fost săptămâna trecută. A fost anunțat un accident la 112 pe autostrada spre București, la kilometrul 30. Am mers și noi și poliția, nu era nimic” spune managerul SAJ Prahova.
Cât despre tragerea la răspundere a celor care abuzează, e un fel de ”prinde orbul, scoate-i ochii”.
”E o sumă destul de mare, dar nu suma ca atare e o problemă, ci faptul că disloci un echipaj care ar trebui să intervină să salveze o viață. E valoarea unei arme pe câmpul de luptă. Cauți o oră, două, să găsești locul, să vină Poliția. Timpul se scurge și se scurge în defavoarea altor concetățeni care ar avea nevoie de servicii de urgență”, spune managerul Serviciului de Ambulanță Prahova.
Ce le rămâne de făcut medicilor, dar și celor care suportă, în final, nota de plată de pe urma acestor apeluri este să spere că ele vor fi tot mai rare și că românilor care fac așa ceva o să le vină la cap mintea cea de pe urmă.
Citește și: VIDEO/Idee inedită de afacere. Cei mai buni angajați vor avea, în sfârșit, statuie