Un proiect de hotărâre privind achitarea din bugetul de stat pe anul 2024 a cotelor de membru şi a datoriilor Republicii Moldova faţă de organizaţiile internaţionale a fost elaborat de Ministerul Finanţelor de la Chişinău şi propus spre consultare publică.
În total, pentru achitarea cotelor de membru şi a datoriilor la organizaţiile internaţionale, în bugetul de stat a fost prevăzută suma de 56,5 milioane de lei (moldoveneşti).
Din suma respectivă, 9,5 milioane de lei vor fi alocaţi pentru achitarea cotizaţiei de membru la Consiliul Europei, în timp ce pentru Organizaţia Naţiunilor Unite au fost prevăzuţi puţin peste 4,5 milioane de lei, scriu Deschide.md şi Newsmaker.
Datoria Republicii Moldova faţă de Adunarea Interparlamentară a CSI este de aproximativ 6.459.392 de lei (341.225 de dolari).
„Evidenţiem că achitarea datoriei faţă de Adunarea Interparlamentară a CSI este condiţionată de termenul-limită (8.02.2024) pentru finalizarea procesului de denunţare a calităţii de membru a Republicii Moldova”, scrie în documentul Ministerului Finanţelor de la Chişinău.
Republica Moldova are statut de membru în 59 de organizaţii internaţionale şi regionale, dintre care cinci organizaţii parlamentare şi 54 de organizaţii internaţionale.
Statele membre ale CSI
CSI este o organizație internațională interguvernamentală formată din țările succesoare ale Uniunii Sovietice. A fost înființată în 1991, în urma destrămării Uniunii Sovietice, și își are sediul în Minsk, Belarus.
Ea este formată din 9 dintre cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și două țări care au părăsit organizația: Georgia și Ucraina.
CSI a fost creată în 1991 de Rusia, Belarus și Ucraina, iar Chișinăul s-a alăturat în 1994.
Foto: Profimedia Images