Biluțe din curmale / VIDEO
Ingrediente: 120 g susan, 120 g nuci, 120 g curmale fără sâmburi, 3 linguri de cacao, 5-6 linguri de apă, lapte de migdale sau suc de portocale, o lingură de miere, sirop de agave sau sirop de arțar, o jumătate de linguriță de pudră de scorțișoară.
Preparare: se pun curmalele într-un castron încăpător, se acoperă cu apă fierbinte și se lasă la hidratat 15 minute, apoi se scurg și se pun, cu restul ingredientelor, într-un robot de bucătărie sau blender. După mărunțire, va rezulta o pastă groasă, ușor de modelat, din care se formează biluțe. Se țin cel puțin o oră la frigider, înainte de a fi consumate.
Burgeri vegetali
Ingrediente (pentru 4 burgeri): o conservă de 400 g de fasole, o ceapă tocată, 300 g ciuperci champignon, un sfert de cană de pătrunjel tocat, 2 căței de usturoi pisați, 4 linguri de pesmet, o lingură de tărâțe de psyllium (sau in măcinat), o linguriță de cimbru, o linguriță de coriandru măcinat, sare și piper după gust, ulei pentru prăjit; pentru servit – 4 chifle pentru burgeri, o roșie mare, o ceapă roșie mare, frunze de salată verde, 4 linguri de maioneză vegetală.
Preparare: se pun fasolea și ciupercile tăiate felii în robot și se macină până se formează o pastă. Se mută într-un castron și se amestecă bine cu celelalte ingrediente, apoi se împarte compoziția în patru. Se încinge puțin ulei într-o tigaie mare, antiaderentă, și se adaugă burgerii unul câte unul. Se prăjesc ușor pe ambele părți și se pun apoi la scurs pe prosop de hârtie. Se taie chifla în două, se pune pe o jumătate o frunză de salată, peste aceasta, burgerul, apoi o felie de roșie și una de ceapă, se adaugă maioneză și se așază cealaltă jumătate de chiflă.
Brioșe cu fructe de pădure
Ingrediente: două căni de făină, câte o jumătate de cană de ulei și de zahăr, o cană de apă minerală, 200 g gem de prune, caise, gutui sau mere, două pliculețe de zahăr vanilat, un pliculeț de praf de copt, două linguri de nucă de cocos măcinată, o jumătate de linguriță de scorțișoară, un vârf de cuțit de sare, 300 g afine și zmeură.
Preparare: făina se amestecă bine cu zahărul, zahărul vanilat, praful de copt, scorțișoara, nuca de cocos și sarea. Se adaugă uleiul, gemul și apa minerală și se omogenizează amestecând cu o lingură până se obține un aluat moale, dar legat. Se repartizează în formele de brioșe, apoi se pun fructele, apăsând ușor, ca să intre în aluat. Brioșele se coc la foc mediu cam 45 de minute, până sunt ușor rumenite. Se scot din forme și se lasă la răcit pe un grătar. Se servesc reci.
Salată cu quinoa
Ingrediente: 50 g quinoa fiartă, doi castraveți, două roșii, o ceapă roșie, o legătură de ceapă verde, un ardei gras roșu; pentru dressing – o lingură de ulei de măsline, o lingură de zeamă de lămâie, sare, piper după gust.
Preparare: se spală roșiile, castraveții și ardeiul și se taie cubulețe. Se curăță și se spală ceapa roșie și cea verde și se taie rondele. Apoi, se pun toate într-un castron. Se adaugă quinoa și se amestecă totul bine. Separat, se amestecă ingredientele pentru dressing și se toarnă peste salată. Se amestecă și se servește.
Ciorbă de cartofi și ciuperci
Ingrediente: 2-3 linguri de ulei, o ceapă, o cutie de roșii decojite, 2 morcovi, două rădăcini de pătrunjel, 4-5 cartofi, o cutie mare de ciuperci, pătrunjel și mărar, 500 ml borș proaspăt, sare, piper.
Preparare: ceapa tocată se călește în ulei încins. Se adaugă roșiile tocate (cu tot cu sos). Se pun și morcovii, și rădăcinile de pătrunjel tăiate cubulețe sau rondele și se lasă puțin la călit. Se adaugă apoi apă și cartofii tăiați cubulețe. Se lasă 10 minute la fiert, după care se pun ciupercile. Când toate legumele sunt fierte se adaugă sare, piper, borș și verdețurile tocate.