După câteva zile de relaxare în Halkidiki, femeia, care fusese testată la graniță, a fost informată că are COVID-19. Românca a primit vestea de la autorităților sanitare din Grecia. Femeia a fost sfătuită să se întoarcă de urgență în România.

Revenită în țară, aceasta a efectuat un nou test de coronavirus. Rezultatul a fost negativ, informează Mediafax.

Uluită și revoltată, femeia și-a spus povestea pe internet, într-o scrisoare intitulată „Dulce şi amar de Grecia”.

„Totul a fost minunat până într-o zi, 16 iulie 2020 ora 12:04. Am intrat în Grecia în data de 10 iulie 2020, în jurul orei 19:30, iar la vamă am fost testaţi atât eu, cât şi soţul meu şi prietena mea care era cu familia în alta maşină. Deci, din 4 adulţi şi 2 copii minori au ales să testeze 3 dintre adulţi. Zis şi făcut. Nu a durat mult, pe la 19:55 am terminat cu testele şi am plecat fericiţi mai departe. In primele 24 de ore am păstrat distanţa socială aşa cum ne era descris în mesajele primite pe telefoane în momentul intrării în Grecia”, a scris ea pe Facebook.

Românca povestește că la șase zile de la sosire a primit un telefon cu număr de Atena.

Apelul telefonic care i-a stricat vacanța

„La ora 12 si 4 minute trecute fix (cum ar zice Caragiale). Nu râdeţi, ce urmează e cumva de plâns. Nu vreau să vă sperii şi vă spun de-acum ca-s bine. Dar să revenim la acel apel primit. La capătul celălalt al firului, o voce de tinerică.

Peste 700.000 de hectare de pădure din UE au ars în 2022. România, a doua cea mai afectată de incendii, după Spania
Recomandări
Peste 700.000 de hectare de pădure din UE au ars în 2022. România, a doua cea mai afectată de incendii, după Spania

Hello, do you speak English?
Aaa, a little bit (zic eu bâlbâindu-mă, la dracu, mă gândesc, toată vacanţa am fugit de a-mi comanda singură de mâncare, căci eu nu vorbesc engleza defel, mai ales că am un accent rusesc). Ok, where are you from?
I’m from Romania. When you arrive in Greece?
Aa, arrive, 10 July in the evening, 8 o’clock.
When you want to leave? On Monday (tocmai stabilisem că prelungim vacanţa cu încă 3 nopţi şi trebuia să plecăm pe 20 iulie în loc de 17)
Ok, next Monday, how old are you?
Aa, mean… my age?
Aa, thirty nine. But, tell me please, who are you? (venise vremea să pun şi eu întrebări)
Im from Health Organisation of Greece, and you are positive on Covid! Fac o pauză şi zic: I don’t think so. Hahaha (se aude la celălalt capăt al firului, acel râs îmi răsună şi acum în urechi, un râs ironic)!
Si continuă: where are you now?
I’m in Olympiada.
Ok, Olympiada – Halkidiki?
Yes. Ok, which hotel?
A………. xx
A……….?
A………. xx , moment în care convorbirea s-a întrerupt brusc, am auzit un ton de ocupat şi am rămas cu informaţia ca am Covid, dar nu mi s-a transmis şi ce să fac… am încercat să contactez acel număr, dar nu răspundea nimeni.

„M-am gândit că e o glumă proastă”

Muncitorii ruși de la centrala nucleară Zaporojie, anunțați să stea acasă vineri. Rusia și Ucraina se acuză reciproc că plănuiesc un atac
Recomandări
Muncitorii ruși de la centrala nucleară Zaporojie, anunțați să stea acasă vineri. Rusia și Ucraina se acuză reciproc că plănuiesc un atac

Ea a mai povestit că în timpul convorbirii nu a fost întrebată de numele ei, însă după ce a aflat că are COVID, deși nu avea niciun simptom, s-a speriat.

„M-am gândit ca e o glumă proastă din partea cuiva care se joacă. Dar nu ştiam încotro s-o apuc, îmi treceau prin minte toate persoanele cu care m-am întâlnit în ultimele 2 săptămâni înainte de plecarea in vacanta, totuşi nu auzisem pe nimeni ca ar fi avut vreun simptom, inclusiv eu, nu mă ştiam cu niciun simptom. Zic în gând, la dracu’, suntem toţi asimptomatici? Nu puteam nici măcar să plâng. Aveam deja procese de conştiinţă că am infectat şi alţi oameni. Prietena mea, mai lucidă decât mine, îmi spune că nu se poate, e o greşeală. Am fost testaţi 3 şi ceilalţi 2 nu au nimic. Au trecut 6 zile totuşi de la testare, nu se poate să fiu eu”, a continuat ea.

A încercat apoi cu proprietara hotelului să identifice numărul de pe car a fost sunată.

„Un coleg al soțului a aflat că e numărul autorităților grecești”

„Doamna, iniţial calma, a încercat sa contacteze acel număr, îmi explica apoi ca poate este un număr de la un fel de centrala care nu poate fi apelat in sens invers. Vorbea la un moment dat in greceşte la telefon. Ne explica apoi ca a luat legătura cu medicul local si ca trebuie sa mergem urgent in camerele noastre de hotel sa aşteptăm ca va veni medicul local la noi, sa păstram distanta si sa nu părăsim camerele. Aşa am si făcut. Am mers in camerele noastre si am aşteptat. Soţul meu are un coleg grec. L-a contactat si l-a rugat sa se intereseze ce e cu acel număr care m-a apelat. A reuşit sa afle doar ca într-adevăr e numărul autorităţilor greceşti si ca da am fost sunată de ei însă lui nu ii pot da nicio informaţie in ceea ce mă priveşte din motive de GDPR. Ok, măcar am aflat ceva, o frântură, dar de ce nu mă suna aceasta organizaţie înapoi, sa continuam convorbirea, sa mă lămurească ce se întâmplă cu mine, cu familia mea, prietenii mei?”.

IMAGINI. Șeful Poliției din Timiș se duce la casa sa de vacanță, la 168 km dus-întors de oraș, cu mașina instituției. Explicația IPJ
Recomandări
IMAGINI. Șeful Poliției din Timiș se duce la casa sa de vacanță, la 168 km dus-întors de oraș, cu mașina instituției. Explicația IPJ

„Ok, dar eu ce fac?”

„Intre timp eu am încercat sa sun la consulat. Nu răspunde nimeni. Găsesc pe site un număr de România pe care îl apelez, îmi răspunde o doamna care rămâne un pic înmărmurită de povestea mea dar nu mă poate ajuta cu nimic de-acolo, îmi recomanda sa insist la consulatul din Grecia caci ei ştiu mai bine ce procedura am de urmat. Sun. Nu răspunde. Aşteptăm. După un timp apare doctorul local chemat de proprietara hotelului, echipat corespunzător, care îmi ia temperatura, am apucat sa vad 36.4, apoi îmi pune un clips pe degetul arătător si spune ca măsoară oxigenul din sânge, ritm cardiac si ca acestea sunt in parametri normali. Îmi ia tensiunea si spune de asemenea ca este in regula. Scoate un stetoscop si îmi consulta plămânii. Intre timp soţul meu ii explica ce boli mai am (alergie la ambrozie si astm). Cu toate acestea medicul spune ca plămânii mei sunt in regula. Mă întreabă de alte simptome, gust, miros, tuse seaca, febra, dureri de gat si altele in ultimele 2 săptămâni. Răspund: nimic din toate acestea si chiar nimic altceva. Am lucrat de acasă încă din martie. Nu m-am plimbat pe nicăieri, am comandat acasă ce am avut nevoie si am minimizat pe cat posibil contactele cu oamenii. Am purtat masca pe unde am fost totuşi nevoita sa merg. Îmi spune ca după părerea dumnealui poate fi o greşeală. Ok, dar eu ce fac? Încotro s-o apuc? Mă linişteşte spunând-mi ca va lua legătura cu autorităţile greceşti si îmi va comunica ce am de făcut. Aşteptăm, din nou”.

„Permisiunea autorităților să plecăm”

„După un timp, in care noi am stat in camerele noastre, doctorul si proprietara hotelului ne striga la balcon si ne transmit ca am avea permisiunea autorităţilor ca a doua zi sa plecam pentru ca se îndeplinesc 7 zile de la sosire; spuneau de ceva protocol intern legat de cele 7 zile pe care sincer nu l-am înţeles si nici nu am citit pe undeva de el. In fine. Eram fericita ca mă pot întoarce acasă unde îmi pusesem in gând sa refac testul degrabă. Voiam cu tot dinadinsul sa aflu ce e cu mine. I-am întrebat totuşi, e ceva oficial ce îmi spun? Adică, sa nu mă oprească la vama ca sunt căutată si vezi-doamne încerc sa fug din Grecia. Eu vreau ca totul sa fie legal, sunt un om corect si sunt dispusă să urmez procedura de carantinare aşa cum ştiam ca se anunţase pe mae.ro. Doar ca grecii nu mă voiau in carantina. Cu atât mai mult mi se părea ciudat. De ce mă trimiţi acasă fără sa îmi explici daca într-adevăr e o greşeală sau chiar sunt infectata? Mai departe medicul local mă asigura ca este o informaţie oficială aceea că pot pleca in data de 17.07.2020 si îmi dă totuşi o carte de vizită a dumnealui, pe care îmi scrie cu pixul un număr de telefon pe care să îl prezint la vama si să ii rog să sune acolo in caz ca as fi fost oprita. Nu aveam nicio siguranţă pentru nimic. Aveam o informaţie verbala pe care nu o pot demonstra decât prin persoanele prezente lângă mine la acel moment si o carte de vizita a unui medic local. Am pregătit bagajele pentru ca a doua zi dimineaţa sa plecam. In jurul orei 20 probabil, data de 16.07, revine la noi proprietara hotelului, căreia chiar i-am cerut scuze de situaţia creata si am întrebat daca crede ca pot primi pe mail rezultatul testului meu. A dat un telefon, din nou vorbit in greceşte, apoi îmi explica sa trimit un mail la [email protected] sa cer acest lucru.

„Eu și soțul am primit rezultat negativ”

Ne-am luat la revedere si am plecat dimineaţa pe 17.07 ora 6:30. La vama Promachonas ne-au verificat actele şi am trecut fără nicio alta vorba. La ora 16:20 am ajuns acasă. Am dat jos din maşină bagajele si la 16:30 eu am plecat către centrul de testare de la Băneasa. Am preferat acest lucru pentru a minimiza din nou contactul meu cu alţi oameni. Aici testele se fac din maşina personala. Mi-am luat toate masurile de precauţie atât cat am ştiut eu. Bineînţeles ca tot drumul, din Grecia pana acasă, m-am întrebat dacă atunci când ajung in tara ar trebui sa anunţ autorităţile noastre. Dar ce sa le spun? Am Covid, dar Grecia m-a trimis acasă, nu am simptome şi nici vreo dovada de acest lucru, în presa nu a apărut vreun caz de turist roman pozitiv în zona în care am fost eu. Ce sa fac? Decid totuşi sa mă izolez si sa mă testez cat mai repede. Aşadar, am stat 4 ore la coada la Băneasa si la ora 21.10 mi s-au prelevat probe din gat si din nas. A doua zi, pe 18.07 a mers si soţul meu la testare. Amândoi am primit rezultat negativ.

„Cum îmi poți spune că sunt pozitivă și apoi să îmi trântești telefonul în nas”

Încă din data de 17.07 am început sa trimit mail-uri către acea organizaţie a sănătăţii din Grecia, prin care mi-am expus povestea si am cerut sa mi se trimită pe mail rezultatul testului meu efectuat in vama de la Promachonas. Niciun răspuns. Când am primit rezultatul testului efectuat in 17.07 in România am ataşat si acest rezultat mail-urilor către ei. Niciun răspuns. Încă aştept in speranţa ca voi primi un răspuns de la ei… Pot sa înţeleg ca aceste autorităţi, indiferent de ţara aparţinătoare, sunt reprezentate de oameni, oameni supuşi greşelilor, ca si noi toţi ceilalţi. As fi putut accepta ca in cazul meu s-a făcut o greşeală, ori ca testul pozitiv nu îmi aparţinea, ori ca mi-au închis telefonul in nas, ori ca pur si simplu s-a întrerupt convorbirea din oricare alte cauze, ori ca sunt pozitiva dar totuşi nu mă vor acolo, orice altceva, dar mă întreb: cum îmi poţi spune ca sunt pozitiva si apoi îmi trânteşti telefonul in nas? nu revii sa mă lămureşti ce am de făcut? Eu te caut cu disperare, sună oamenii aceştia (cetăţeni greci) pentru mine, încerc sa aflu ce am de făcut în acest caz şi tu autoritate reprezentată de UN OM nu mai dai niciun semn de viaţă? Ba mai mult, îmi confirmi prin persoanele care au sunat in numele meu ca da, am fost sunată, dar nu le poţi da detalii confidenţiale despre mine, si totodată, nu crezi ca ar fi necesar sa revii la mine cu un apel prin care sa îmi dai explicaţii, oricare ar fi acelea?

Pe 21.07.2020 aflu că pe o pagină de facebook, li se transmite localnicilor din Olympiada că posibilul caz e de fapt negativ. Asta la nici o oră după ce am transmis rezultatul meu din România către proprietara hotelului din Grecia. Eu mi-am ţinut promisiunea făcută către ei de a-i anunţa imediat de starea mea. In schimb, eu ce linişte pot avea? Ca aţi făcut mişto de mine? Eu, turist roman aflat in Grecia, prima mea vacanta aici, ruinata de un om, sau poate mai mulţi, incapabili de a-si termina procedura, incapabili de a recunoaşte ca au greşit… Vreau sa vad acel rezultat al testului făcut in vama. Cer prea mult? Eu încă nu pot dormi liniştita.

Românca mai povestește că pe 21 iulie a primit și rezultatul testului de anticorpi, care este tot negativ.

„Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă m-ar fi încarantinat din greşeală în Grecia. As fi fost pusa laolaltă cu alţi bolnavi Covid de la care as fi luat si eu virusul si … iaca greşeală lor nu se mai poate dovedi. Aşadar, mă simt norocoasă ca am fost lăsata să plec. Aşa pot dovedi ca nu am si nici nu am avut virusul. Au răspuns de la consulat. Nu e de competenta lor, ci a EODY, consulatul nu mă poate ajuta in niciun fel. De ce mă mai zbat încă? Dreptate? Nu exista!”

Urmărește-ne pe Google News
Mărturisirea-șoc a unui bărbat de 45 de ani, operat de cancer la rinichi. Doctorul i-a spus direct: "Totul este generat de ceea ce ai făcut în trecut"
GSP.RO
Mărturisirea-șoc a unui bărbat de 45 de ani, operat de cancer la rinichi. Doctorul i-a spus direct: "Totul este generat de ceea ce ai făcut în trecut"
A fost PRINSĂ în pădure! O prezentatoare de la noi şi-a spulberat căsnicia. Imaginile care au compromis-o
Playtech.ro
A fost PRINSĂ în pădure! O prezentatoare de la noi şi-a spulberat căsnicia. Imaginile care au compromis-o
Lovitură pentru cei care vor să își cumpere locuință la anul. Cine va plăti zeci de mii de euro în plus față de până acum
Observatornews.ro
Lovitură pentru cei care vor să își cumpere locuință la anul. Cine va plăti zeci de mii de euro în plus față de până acum
Horoscop 19 august 2022. Capricornii au puterea de a lua cele mai bune decizii astăzi pentru a renunța la ceea ce îi împovărează inutil
HOROSCOP
Horoscop 19 august 2022. Capricornii au puterea de a lua cele mai bune decizii astăzi pentru a renunța la ceea ce îi împovărează inutil
BREAKING NEWS! Se anunță transferul anului în fotbal! Unde pleacă Cristiano Ronaldo
Știrileprotv.ro
BREAKING NEWS! Se anunță transferul anului în fotbal! Unde pleacă Cristiano Ronaldo
Paul Diaconescu, prins de Justiţiarul de Berceni. Vedeta de la Sunt celebru, scoate-mă de aici! voia să se întâlnească noaptea în parc cu o minoră
FANATIK.RO
Paul Diaconescu, prins de Justiţiarul de Berceni. Vedeta de la Sunt celebru, scoate-mă de aici! voia să se întâlnească noaptea în parc cu o minoră
Specialistul american care anunţă următoarea ţară invadată după ce Rusia a atacat Ucraina: "Sperăm că realizează necesitatea de a se pregăti de luptă"
Orangesport.ro
Specialistul american care anunţă următoarea ţară invadată după ce Rusia a atacat Ucraina: "Sperăm că realizează necesitatea de a se pregăti de luptă"
Artista Irina Dragomir te ajută să identifici calea de mijloc dintre dorință și nevoie
PUBLICITATE
Artista Irina Dragomir te ajută să identifici calea de mijloc dintre dorință și nevoie
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.