MENIU CAUTĂ

România mai are doar două avioane de luptă!

Distribuie

Conform declaraţiilor oficiale, durata de viaţă a celor 38 de MiG-uri Lancer pe care le are România a expirat în 2011. Până la acea dată, flota aeriană de luptă a ţării noastre ar fi trebuit înnoită. Dar… Ba guvernanţii nu s-au înţeles între ei ce tip de avion ar fi bine să achiziţionăm, ba nu au fost bani.
În toamna anului trecut, ministrul apărării la acea vreme, Corneliu Dobriţoiu, a spus, la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările NATO, că România riscă să rămână fără capacitatea de a asigura misiunile de poliţie în propriul spaţiu aerian. El a anunţat atunci că două (doar două din întreaga flotă!) MiG-21 Lancer au fost trimise de urgenţă la Craiova pentru revitalizare, adică un fel de resuscitare, astfel încât să mai poată efectua serviciul de poliţie a aerului pe jumătatea de est a ţării până în 2017, urmând ca pe zona de vest acest serviciu să fie efectuat, contra cost, de altă ţară membră NATO. Între timp, CSAT a aprobat achiziţionarea unui număr de 12 aparate F-16 second- hand din Portugalia, la preţul de 670 de milioane de euro, negociabil.

N-au fost alocaţi bani de la buget

Din păcate, bugetul de stat pe 2013 nu prevede suma necesară cumpărării acestor aparate de luptă. De ce? ”Pentru a fi inclusă în buget această cheltuială este nevoie de un act normativ. Eu nu pot să pun în buget ceva ce încă nu există, adică un acord ferm de vânzare- cumpărare de avioane”, a explicat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget. În disperare de cauză, noul ministru al apărării, Mircea Duşa, a anunţat că se va întâlni cu omologul său portughez şi va încerca să rezolve problema, ”pentru ca Armata Română să nu cedeze altor state poliţia aeriană şi să-şi doteze armata astfel încât să poată face supraveghere aeriană”. Dincolo de intenţii, rămâne de văzut cu ce bani va achiziţiona România aceste F-16, chiar şi second- hand, din moment ce bugetul de stat nu prevede aşa ceva…

Ţara noastră poate să deţină până la 430 de aeronave de luptă

În anul 1990, fostele state socialiste, inclusiv România, au semnat un document privind dezarmarea, adoptat la noi prin Legea 18/1992. Conform acestui document, ţara noastră are dreptul să deţină 430 de avioane de luptă, 120 de elicoptere de atac, 1.375 de tancuri, 1.475 de tunuri grele. În anul 2007, România a intrat în NATO şi din acel moment conceptul de apărare s-a modificat în sensul că nu mai apărăm doar România, ci şi flancul estic al NATO.
De aceea, capacitatea de poliţie aeriană – adică numărul de aparate de zbor, la standard militar de nivel occidental, gata să decoleze oricând, 24 de ore din 24, pentru a apăra teritoriul ţării – nu mai este doar un act patriotic, ci şi o obligaţie asumată la nivelul tuturor statelor membre ale pactului nord-atlantic. Acea ţară care nu poate susţine serviciul militar de poliţie aeriană pe propriul teritoriu, din lipsă de avioane standard, este obligată să cumpere acest serviciu de la statele membre NATO care au avioane. Menţionăm că România ar trebui să posede cel puţin 16 avioane capabile de luptă pentru a se putea achita de obligaţiile pe care le-a semnat cu partenerii occidentali.

MiG-21 a fost fabricat în 1957

MiG-21 a fost proiectat ca un avion de interceptare şi a zburat pentru prima dată în anul 1957. A avut mare succes mondial şi au fost fabricate peste 11.000 de exemplare. România a achiziţionat primele aparate în anii 60. În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne.

Cumpărăm F-16…


Conform declaraţiilor oficiale, ţara noastră a optat pentru înnoirea flotei de luptă cu F-16 de provenienţă americană pentru a putea accesa în următorii 20 de ani, tot de la americani, aparate F-35, cele mai moderne aeronave multirol, care nu sunt încă disponibile pe piaţa internaţională. Menţionăm că există un avion mai bun decât F-35, celebrul F-22 Raptor, care, din câte spun comentatorii militari, nu va avea rival pe plan mondial în următoarele decenii, dar americanii nu vor să îl vândă, îl păstrează doar pentru ei.

… şi visăm la F-35

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje pe Libertatea.

Comentarii