Reprezentanţii celor cinci state discriminate au transmis o scrisoare adresată lui Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene și lui Michel Barnier, consilier special al președintelui Comisiei Europene, fost negociator-șef al acordului de retragere din UE al Marii Britanii.
„Suntem de părere că această problemă trebuie urmărită la nivelul Comisiei, dat fiind că ridică îngrijorări legitime din cauza regimului discriminator aplicat de autoritățile britanice unor cetățeni UE”, se arată în scrisoare.
Cei cinci ambasadori mai arată în textul documentului că „toate opțiunile ar trebui explorate pentru a identifica o soluție la această problemă” și își exprimă încrederea că această chestiune va fi abordată în regim de urgență la nivelul UE.
Cei cinci ambasadori mai solicită Comisiei Europene să abordeze chestiunea tarifelor consulare pentru obținerea vizei în cadrul întâlnirilor bilaterale cu autoritățile britanice „în mod prioritar” la prima reuniune a Partnership Council, stabilit prin acordul de cooperare UE-UK.
„Scopul ar fi determinarea autorităților britanice să aplice un regim unitar de taxare în relația cu cele 27 de state membre, prin aplicarea reducerii de taxe la procesarea vizei de muncă în cazul tuturor statelor UE”, se mai arată în scrisoare.
Potrivit guvernului britanic, costurile pentru o viză de lucru se ridică la 244 de lire, iar cetățenii din 25 de țări, dintre care 21 din Uniunea Europeană, primesc reduceri de 55 de lire sterline.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro