Când nu ai cu ce, te descurci cum poţi. Regulă valabilă şi pentru un grup de tineri ingineri români, membri ai Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), al căror scop este să ajungă pe Lună. Fără resursele financiare uriaşe necesare unei astfel de încercări, inginerii români au venit cu un proiect inedit, care reduce substanţial costurile şi care se află acum printre favorite în cursa pentru marele premiu al competiţiei de astronautică Google Lunar X Prize, în valoare de 30 de milioane de dolari.
Odiseea spaţială românească a început în 1998, odată cu apariţia ARCA, asociaţie formată de un grup de studenţi ai Universităţii Politehnice din Bucureşti. În primii ani, ARCA a construit şi a testat rachete de mici dimensiuni. Apoi, începând cu anul 2002, a participat la cea mai importantă competiţie astronautică din lume – Ansari X Prize. Însă toate acestea nu erau suficiente. În urmă cu trei ani, românii şi-au setat ţinta la sute de mii de kilometri distanţă de Pământ, pe suprafaţa Lunii.
Cum marele premiul al Google Lunar X Prize, de 30 de milioane de dolari, este extrem de tentant, românii s-au apucat de treabă. Ei trebuie să trimită pe Lună o sondă capabilă să transmită imagini foto şi video de înaltă definiţie, precum şi să parcurgă cel puţin 500 de metri pe suprafaţa selenară.
Funcţionează cu apă oxigenată
Soluţia aleasă de inginerii ARCA iese din tiparele obişnuite, aproape fiecare aspect legat de misiune fiind unic. Racheta de şapte metri, numită Haas, construită din fibră de sticlă, funcţionează cu apă oxigenată şi nu va fi lansată de pe Pământ, ci de la altitudinea de 18.000 de metri, unde va fi ridicată de cel mai mare balon solar lansat vreodată. Acesta are un diametru de 160 de metri, o greutate de 7 tone, iar în el încap două milioane de metri cubi de aer. Din atmosferă, racheta se va îndrepta spre Lună, unde va lăsa o sondă numită ELE.
Lansarea e programată pentru anul 2012, timp în care românii vor face o serie de teste. Cel mai important are loc luna viitoare, când racheta de probă Helen va fi lansată de deasupra Mării Negre. Operaţiunea, complexă şi fără precedent în ţara noastră, este efectuată de ARCA, dar are sprijinul Marinei şi al Aviaţiei Militare.
Vrei să trimiţi poze pe Lună?
Orice român poate să trimită, în schimbul unei sume modice, fotografii, înregistrări video şi texte care vor fi lăsate, pentru posteritate, pe Lună. Aceasta este, de fapt, o modalitate de a ajuta cu bani proiectul ARCA. Amănunte pe site-ul www.arcalunar.com.