„Aşa cum se văd cotaţiile petroliere astăzi, şi gazul va fi mai scump la iarnă. Structura gazelor pe care le vom utiliza la iarnă este formată din gazele din producţia curentă, plus gazele din depozite, plus importuri pentru vârfurile de consum, import care a existat în fiecare iarnă în funcţie de temperaturi şi de cerere”, a spus Ciolpan, în cadrul unei conferinţe pe teme de energie, organizată de revista Capital.
Pe de altă parte, ministrul Energiei, Anton Anton, este singurul care crede că preţul gazelor nu va creşte la iarnă.
Potrivit lui Ciolpan, programul de stocare a gazelor în depozitele subterane se desfăşoară în grafic, iar în următoarele trei luni va fi îndeplinită obligaţia privind cantitatea care va fi înmagazinată. „Chiar și așa, simpla realizare a obligaţiei de înmagazinare s-ar putea să nu fie suficientă pentru vârfurile de consum care apar în fiecare iarnă, mai este necesară şi o cantitate care tradiţional se achiziţionează din import”, a declarat Ciolpan.
Romgaz deţine depozite cu o capacitate de 3 miliarde de metri cubi de gaze, din care se utilizează 2,2 – 2,4 miliarde, în funcţie de prognozele de consum pentru iarnă.
Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, declara, luna trecută, că preţul gazelor pe piaţa românească, atât cele de producţie internă, cât şi cele de import, va creşte semnificativ iarna următoare.
„În România, preţul gazelor de import este legat de cotaţiile ţiţeiului, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca preţul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact şi în preţul final”, afirma pe atunci oficialul.
Citește și:
EXCLUSIV/ Gheorghe Ifrim, acid la adresa celor care ne conduc: “Oamenii politici se bat între ei, nu pentru țară”