În filmare, pilotul unui Su-34 poate fi văzut mai întâi verificând bomba montată pe avionul lui. Apoi trece la o vedere a jetului în aer. Apoi bomba este aruncată din avion și i se deschid aripile. După ce bomba planează și zboară singură spre țintă, e filmat impactul, într-o zonă care pare populată.
Ceea ce este remarcabil este că bomba se întoarce cu susul în jos la scurt timp după ce aripile ei sunt extinse. Mai întâi se rotește în jurul propriei axe înainte de a începe zborul real de planare.
Potrivit informațiilor rusești, înregistrările arată atacul asupra unei „stații temporare” a forțelor armate ucrainene. A fost realizat de Grupul de Nord al Forțelor Armate Ruse, care operează în regiunile Harkov și Sumî. Locația exactă a căderii bombei este neclară.
De asemenea, nu este clar din câte zboruri diferite a fost creat videoclipul. Se crede că majoritatea filmărilor provin din unul sau mai multe teste și nu dintr-o operațiune de luptă reală. Acest lucru este indicat și de faptul că stopurile roșii pot fi văzute pe bomba de alunecare din videoclip. Acestea ar fi putut fi instalate pentru a putea urmări mai bine FAB-3000 M54 cu camere și, astfel, pentru a analiza mai târziu traiectoria de zbor.
În plus, FAB-3000 M54 este clar vizibil în anumite părți ale videoclipului, dar nu în toate. Există speculații aici că înregistrări cu bomba mai mică FAB-1500 M54 au fost introduse pentru a face videoclipul să arate mai spectaculos.
Video of giant fab-3000 winged kit launch. Reports say work ongoing on bigger control surfaces/wings for more terminal accuracy pic.twitter.com/Peqjfoek49
— dharmic aeroplate v2 (@daeroplate_v2) July 14, 2024
Tipul specific de aeronavă de pe care este lansată bomba cu planare de trei tone poate fi văzut în videoclip pentru prima dată. Acesta este avionul de luptă bombardier Sukhoi Su-34.
Potrivit Financial Times, citat de ziarul german Frankfurter Rundschau, fostul ministru al apărării Serghei Șoigu, a anunțat în urmă cu câteva săptămâni că va începe producția în masă a bombelor de trei tone și va continua producția de bombe de planare mai mici. Ca răspuns, Ucraina a început să implementeze dispozitive de bruiaj radio mai bune, care ar putea bloca semnalele dintre bombe și sateliții care le controlează.
Din această cauză, observatorii au avut speranțe slabe că Ucraina ar putea atenua bombardamentele rusești. Potrivit agenției ruse de presă TASS, un pilot rus a explicat că nici bruiajul nu le poate opri.
Bomba se bazează doar pe aripile sale, a spus el. „Aceasta înseamnă că, cu cât e lansat mai sus și mai repede, cu atât zboară mai departe. Dar mai presus de toate, producția este ieftină și rapidă, de zeci de ori mai rapidă și mai ieftină decât ciclul de producție al unei rachete”.
Pilotul spune că este îmbucurător faptul că Rusia a învățat cum să producă bomba în cantități mari: „Acest lucru afectează inevitabil cursul războiului”, a adăugat el.
seaman651 • 19.07.2024, 16:59
Asa se numeste? Bomba glisanta? Ce usor e sa traduci din alte limbi...
popav • 17.07.2024, 20:01
Când rușii incep să se laude cu armele lor e semn că au probleme serioase. Cert e că luptele consumă mai mult decât produce industria lor. Nici financiar nu e de crezut că mai stau grozav, rezervele constituite de Putin nu erau pentru susținerea unui război care să dureze ani de zile.
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 17.07.2024, 15:59
Mhm, producție în serie. După ce Franța a reziliat contractul pentru cele două nave de asalt/semiportavioane Mistral, rușii au răspuns că ei nici nu aveau nevoie de hârburile occidentale, le comandaseră din milă pentru francezi. Drept dovadă, vor construi portavioane bune, rusești, net superioare, și vor avea cel puțin 10 până în 2025. Ceea ce s-a și întâmplat, am văzut cu toții invincibila flotă de portavioane rusești, pe măsura invincibilelor coloane de tancuri T-14 și de avioane Su-57. Toate produse în serie și net superioare la orice are Occidentul. Capitularea noastră imediată - unica soluție!