Se remarca in prezent o tendinta de promovare a obiceiului alaptarii la san; totusi, multe mame prefera formulele de lapte prezente in farmacii. Iata care sunt beneficiile, dar si neajunsurile alaptarii la san si cu biberonul.
Din laptele matern, bebe ia anticorpi
Alaptatul la san are o multime de beneficii, atat pentru bebelus, cat si pentru mama. In primul rand, imunitatea bebelusului creste, pentru ca din laptele matern primeste anticorpi care il ajuta in lupta cu infectiile. Apoi, sugarii hraniti natural sufera mai putin de tulburari intestinale, precum diaree sau constipatie si sunt mai protejati impotriva gastroenteritelor, a diabetului si alergiilor.
Alte lucruri deloc de neglijat: laptele matern nu trebuie sterilizat, are intotdeauna temperatura potrivita, e disponibil imediat, este usor digerabil, contine toti nutrientii necesari bebelusilor si e… gratis! In cazul mamelor care alapteaza, riscul de a dezvolta cancer de san sau cancer ovarian ori de a suferi fracturi ale soldurilor e mai scazut decat in cazul mamelor care nu alapteaza. La aceste beneficii se adauga faptul ca femeile isi recapata mai repede silueta de dinainte de sarcina, pentru ca alaptatul contribuie la contractarea uterului si la arderea caloriilor.
Daca totusi o mama care alapteaza intarzie sa hraneasca bebelusul, sanii se umplu cu lapte si devin durerosi. Alte mame pot suferi din cauza blocarii conductelor prin care este transportat laptele. Unele femei se pot imbolnavi de mastita, adica inflamarea sanilor. Toate aceste tulburari sunt usor tratabile – de exemplu, mama poate schimba pozitia de alaptare. Mastitele grave necesita insa administrarea de antibiotice.
Laptele-praf e mai greu de digerat
Printre beneficiile alaptatului artificial se numara faptul ca nu e necesar ca mama sa fie prezenta la toate mesele copilului, aceasta putand fi ajutata si de alti membri ai familiei. În timp ce bebelusul e hranit, mama poate profita pentru a se odihni sau dormi. Trebuie mentionat ca si mamele care alapteaza pot transfera laptele in biberon, dar multe femei sunt de parere ca aceasta operatiune nu e confortabila.
Mamele care isi hranesc copiii cu biberonul sunt mai linistite, pentru ca pot masura cantitatea de lapte pe care il mananca bebelusul, monitorizand mai bine cresterea in greutate a acestuia. Insa formulele de lapte sunt mai dificil de digerat pentru bebelusi. Medicii recomanda alaptarea la san a bebelusului cel putin in primele trei luni de viata. Mamele care vor sa se intoarca la slujba pot continua sa alapteze bebelusii noaptea si sa-i hraneasca cu formule de lapte in timpul zilei. Formulele de lapte din farmacii nu ofera, totusi, aceeasi protectie ca laptele matern.