Profesorul Alexandru Rafila a dat detalii despre subiectul unic al acestei perioade nemaiîntâlnite în istoria recentă, pandemia de COVID -19, într-un interviu în emisiunea Marius Tucă Show, preluat de Mediafax.
Școlile au fost pregătite pentru revenirea elevilor, dar acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 15 mai, susține profesorul Rafila.
„Au fost igienizate. Poate ca după 15 mai ne gândim să deschidem școlile. Școlile după 15 mai vor putea fi deschise, încă ne gândim” a spus acesta.
De ce mor diabeticii de coronavirus
Specialistul în microbiologie a explicat de ce atât de mulți diabetici au murit în urma infectării cu virusul COVID-19.
„Evoluția diabetului duce și la diminuarea capacității de răspuns imun” a precizat Rafila.
Însă lupta împotriva coronavirusului ar putea dura și un an, din acest moment, a mai spus Alexandru Rafila. „Trebuie sa încercăm ca timp de un an de zile să limităm consecințele acestei boli care deocamdată nu sunt dramatice, cel puțin în România nu sunt deloc dramatice chiar dacă avem peste 3.000 de cazuri” a adăugat Alexandru Rafila.
Când ar trebui testată populația
Testele serologice sunt utile după ce vârful epidemiei a trecut, pentru stabilirea persoanelor care s-au îmbolnăvit și s-au vindecat ulterior.
„Aceste teste arată trecerea prin boală și arată cât dintr-o populație a trecut prin boală. Aceste teste ne ajută să ne dăm seama ce procent de boală a trecut prin boală. (…) Ne găsim la începutul perioadei de răspândire a infecției. E puțin probabil să avem un rezultat să justifice o astfel de investigație. Întâi trebuie să avem masă care să justifice. Astea după 1 mai. Dar mai întâi facem studiul. 10.000 mii de teste la nivel național. Trebuie să eșantionăm populația pe etape de vârste. Trebuie să facem 10 -12 mii de țeste” a mai spus Rafila.
Conform reglementărilor OMS, populația trebuie testată pe eșantioane de grupe de vârstă.
„Sunt 10 mii de teste la nivel național, trebuie să eșantionăm populația pe grupe de vârstă conform OMS, dar în momentul în care o facem trebuie să fie momentul care să ne permită să avem un rezultat care să fie relevant. Trebuie gândit și modul cum ne deplasăm la servici, la metrou în București este complicat. Oamenii trebuie să meargă la muncă și în această perioadă. Testarea serologica aș face-o în luna mai când ne aflăm pe o pantă descrescătoare. Testarea serologica trebuie făcută când numărul de infectați începe să scadă. Cred că după data de 15 mai. Dacă vom avea 10 zile de scădere cazurilor noi” a explicat profesorul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro