„Taxa de expunere pentru Arca lui Noe 160.000 euro este suma pe care, împreuna cu Librăria Cărturești, trebuie să o plătim celui care a devenit proprietarul terenului din fața clădirii de pe Blvd. Magheru. De ce? Pentru prezența lucrării Arca lui Noe pe acest loc, între 2008 și 2015. Reclamantul a cumpărat terenul împreună cu drepturile litigioase «prezente, trecute și viitoare»”, a scris Virgil Scripcariu pe Facebook.
Astăzi, 10 martie 2021, un executor judecătoresc a înștiințat cele două părți că în 24 de ore trebuie plătite sume care depășesc 160.000 euro, cuprinzând despăgubirile pentru folosirea terenului, cheltuieli de judecată și executare.
Virgil Scripcariu:
Sculptorul menționează că la momentul instalării lucrării terenul era domeniu public. „A cerut despăgubiri pentru folosirea terenului, la momentul când el nu era încă proprietar. La momentul montării Arcei, decembrie 2007, terenul era domeniu public”.
Virgil Scripcariu spune că „la prima judecată, instanța a dat câștig de cauză pârâților, considerând că nu a existat niciun prejudiciu”, dar că „la recurs, a hotărât contrariul”.
„Arca lui Noe”, de la Bruxelles la Săbăreni via București
Sculptorul menționează în postarea de pe Facebook și traseul pe care l-a urmat opera de arată, de la prima expunere la Bruxelles, până la actualul amplasament de la Săbăreni, lângă București
- Lucrarea de artă „Arca lui Noe” a fost realizată pentru festivalul Europalia 2007, prin care 27 de artiști și-au reprezentat țările din Uniunea Europeană, expunând lucrări de artă în spații publice centrale ale orașului Bruxelles;
- Lucrarea lui Virgil Scripcariu a fost expusă timp de două luni în curtea Muzeului de Artă din capitala europeană;
- În timpul șederii la Bruxelles, Scripcariu am primit invitația de la Cărturești-Verona de a expune Arca în fața librăriei, pe un spațiu verde de 465 mp;
- Montarea s-a făcut în decembrie 2007. Arca a rămas acolo până în iunie 2015, când sculptorul a hotărât să ducă lucrarea într-o fabrică, în vederea restaurării.
- În prezent, Arca este expusă în cadrul Fermei pedagogice, la Săbăreni, lângă București.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro