ANPC avertizează că utilizarea echipamentelor electronice neconforme, fără marcaj CE, este ilegală. Pentru că ea poate afecta buna funcționare a serviciilor de comunicații electronice, în special a celor de telefonie mobilă.
Sănătatea utilizatorului este pusă în pericol
Un echipament electronic este considerat neconform atunci când nu îndeplinește un anumit set de cerințe esențiale, cum ar fi, spre exemplu, protecția sănătății și siguranței utilizatorului sau protecția privind compatibilitatea electromagnetică și nu asigură utilizarea eficientă a spectrului radio.
În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el afectează funcționarea echipamentelor de telefonie mobilă. Numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ. Apelarea devine uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup. Așa se explică, de multe ori, de ce constați că nu ai semnal la telefon sau că ”nu mai ai net”.
Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 achiziționate din afara Uniunii Europene, în special din SUA, sunt printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferențe prejudiciabile. Standardul DECT 6.0 se utilizează numai în SUA, Canada și în unele zone din Asia. În România, în această bandă funcționează rețele de comunicații mobile.
Din această cauză, în prezent, folosirea pe teritoriul UE a acestor modele de telefon, neconforme cu standardul DECT european, produce interferențe prejudiciabile asupra altor servicii de radiocomunicații care operează legal în banda respectivă de frecvențe. Mai mult, folosirea telefoanelor DECT 6.0 este incompatibilă cu funcționarea serviciilor de telefonie mobilă de generația a treia.
Amenzi cuprinse între 500 și 5000 de lei
ANPC le poate aplica persoanelor care continuă să folosească astfel de echipamente amenzi contravenționale cu valori cuprinse între 500 și 5.000 de lei, în baza Hotărârii Guvernului nr. 740/2016, care a intrat în vigoare la data de 22 noiembrie 2016.
Mai multe informaȚii privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul CE și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul ANPC.
S.O.S.: nici la urgențe nu se poate suna!
În cazuri extreme, interferențele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numerelor de urgență, inclusiv a serviciului 112, a departamentului de pompieri sau a poliției.
Citește și: Vrei să fii radioamator cu acte în regulă? Ia-ţi certificatul de la ANCOM