La Mănăstirea ilfoveană Pasărea au fost comemoraţi duminică romii care au murit în lagăre, deportări și robie, precizează sursa citată. Slujba a fost oficiată după Sfânta Liturghie, în contextul împlinirii în ziua de 20 februarie a 166 ani de la Dezrobirea romilor în Principatele Române de către domnitorul Barbu Știrbei, în 20 februarie 1856.
Potrivit sursei citate, din sobor au făcut parte preoți din comunitățile unde există romi şi preoți de etnie romă. La slujba de parastas, soborul a fost condus de preotul paroh Daniel Gangă, de etnie romă, de la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Sinteşti.
Între participanţii la eveniment, la invitaţia platformei civice Aresel, s-au numărat personalităţi rome, ministrul român al culturii şi reprezentanţi ai ambasadelor străine în România, precum: E.S. doamna Therese Hyden, Ambasada Regatului Suediei în România; E.S. doamna Laurence Auer, Ambasada Republicii Franța în România; E.S. dr. Peer Gebauer, Ambasada al Republicii Federale Germania în România; E.S. Andrew James Noble, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România; E.S. doamna Siri Beate Barry, Ambasada Regatului Norvegiei în România.
Răspunsurile liturgice la slujba de pomenire au fost date şi în limba romani.
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă au transmis mesaje cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor. Sociologul Adrian-Nicolae Furtună a vorbit, într-un interviu pentru Libertatea, despre istoria sclaviei romilor şi despre prejudecăţile rămase faţă de această comunitate. De asemenea, tot cu această ocazie profesori din comunități cu romi au transmis un mesaj elevilor romi: „puteți să învățați la fel de bine precum colegii voștri”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro