Peste 25 de milioane de soareci sunt folositi in fiecare an in experimentele laboratoarelor de genetica din intreaga lume. La mare cautare sunt insa exemplarele care au suferit mutatii genetice. Astfel, un cobai care sufera de artrita poate ajunge la 200 de dolari, in timp ce o pereche de soareci epileptici ii poate aduce crescatorului un castig de 10 ori mai mare.
O data cu explozia experimentelor de laborator din industria medicala si cea genetica, cererea anuala de cobai a atins cote incredibile. Astfel, Laboratorul Jackson, din Maine, SUA, transporta peste Ocean peste 2 milioane de soareci, in timp ce Laboratoarele Wilmington, din Massachusetts, inregistreaza un profit anual de 500 de milioane de dolari.
Afacerea cu soareci a inregistrat in ultimii ani o evolutie surprinzatoare, proprietarii “fermelor de cobai” apeland ei insisi la genetica pentru a vinde laboratoarelor animale bolnave de Alzheimer, obezitate, diabet, cancer sau epilepsie. Si asta pentru ca un exemplar a carui structura genetica a suferit mutatii asemanatoare cu cele produse asupra organismului uman poate ajunge si la 100.000$.
“In ziua de azi nu mai este necesara doar imperecherea a doua animale pentru a-ti satisface clientii. De aceea ne imbunatatim genetic performantele”, a declarat Terry Fisher, directorul Laboratoarelor Charles River. Asa se explica de ce “producatorii de soareci” din intreaga lume s-au intrecut in a crea exemplare modificate genetic dupa cele mai ciudate retete pentru a le oferi spre studiu laboratoarelor de cercetare.
Cea mai ciudata inventie genetica apartine laboratorului Xenogen, din California, care a introdus in codul genetic al unui cobai proteina care ii face pe licurici sa straluceasca. Afectati de diferite malformatii, infectati cu virusi sau expusi radiatiilor, cobaii “speciali” au permis Laboratoarelor Lexicon, din SUA, sa revolutioneze industria farmaceutica, elaborand medicamente din ce in ce mai eficiente in lupta cu bolile. “Peste 100 din medicamentele cele mai cautate din intreaga lume sunt rezultate din experimentele pe cobai modificati genetic”, a declarat Brian Zambrowicz, de la Lexicon Genetics.