Unu din doi ruși (50%) spune că este o decizie corectă, în timp ce doar un sfert (25%) consideră că este o decizie greșită.
Pe de altă parte, cei mai mulți ruși cred că ar fi greșit ca Moscova să folosească forța militară „pentru a reuni Rusia și Ucraina” două țări cu o istorie lungă și complicată.
43% dintre ruși au spus că folosirea forței militare împotriva Ucrainei pentru a obliga țara să se alăture Rusiei ar fi greșită, în timp ce 36% au spus că ar fi o decizie corectă.
7 din 10 ucraineni spun că e greșit ca Rusia să folosească armata pentru a reuni cele două țări
Sondajul efectuat în Ucraina arată că majoritatea cetățenilor nu sunt de acord cu folosirea forței militare împotriva lor.
7 din 10 respondenți au spus că ar fi greșit ca Rusia să folosească armata pentru a împiedica aderarea Ucrainei la NATO sau pentru a reuni cele două țări (73%).
„Rusia modernă, sindromul imperiilor în colaps”
Foarte mulți ruși sunt de părere că țara lor ar fi amenințată în mod fundamental de extinderea NATO în Ucraina, potrivit jurnalistului Vladimir Pozner.
„Reflectă ideea că dacă Ucraina ar adera la NATO și dacă forțele NATO ar fi dislocate lângă Rusia, asta ar constitui o amenințare existențială și, prin urmare, acest lucru nu poate fi permis”, a complet el.
Orisia Luțevici, șefa Forumului Ucrainei de la Centrul Chatham House din Londra, e explicat că „Rusia modernă are un sindrom al imperiilor în colaps”.
Potrivit acesteia, pierderea teritoriilor este prezentată ca o „nedreptate istorică” care ar trebui remediată, inclusiv prin forță. Ucraina este privită ca o bijuterie a coroanei care „este furată de NATO. Iar mulți ruși cred cred că NATO este un bloc agresiv care erodează unitatea ruso-ucraineană”.
De ce doar 13% dintre ruși cred într-un atac asupra vecinilor din Ucraina
Spre deosebire de avertismentele occidentale că președintele rus Vladimir Putin pune în aplicare forțe pentru un atac asupra vecinului din vest, doar 13% dintre ruși cred că Kremlinul ar putea iniția acțiuni militare împotriva Ucrainei, arată rezultatele unui alt set de întrebări.
În același timp, majoritatea rușilor nu se așteaptă la un atac ucrainean asupra țării lor. Doar 31% dintre ruși au spus că acesta este posibil. Doi din trei (65%) cred în încheierea pașnică a tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.
Motivul pentru care 75% dintre ruși cred că Rusia nu va invada Ucraina este pur și simplu din cauza a ceea ce citesc în ziare și văd la televizor. Practic, nu există nicio isterie, nu bate nicio tobă de război, este un mesaj consistent că nu vrem un război și nu vom începe unul.
Vladimir Pozner:
Pozner a mai spus spus că rușii nu sunt nici naivi, nici ignoranți cu privire la avertismentele liderilor occidentali că Putin se gândește să invadeze Ucraina, dar înțeleg că o invazie a Ucrainei ar fi costisitoare.
Ucrainenii sunt dezbinați cu privire la posibilitatea ca Rusia să declanșeze un război: 42% se așteaptă la asta, în timp ce 45% cred că este puțin probabil.
Frați sau nu?
Rușii și ucrainenii au opinii semnificativ diferite asupra relației dintre cele două țări și populațiile lor.
Doi din trei (64%) ruși spun că rușii și ucrainenii sunt un singur popor, o poziție predată în epoca sovietică.
Indiferent de dezbaterea istorică, ucrainenii tind să se considere un popor separat, a constatat sondajul CNN.
Puțin peste un sfert (28%) dintre oamenii din Ucraina spun că rușii și ucrainenii sunt un singur popor, în timp ce două treimi (66%) spun că nu sunt.
Chiar dacă rușii tind să spună că rușii și ucrainenii sunt un singur popor, majoritatea rușilor (54%) spun că ar trebui să fie două țări.
Ucrainenii consideră că Rusia și Ucraina ar trebui să fie două țări separate, 85% spunând acest lucru, 9% spunând că ar trebui să fie o singură țară și 6% răspunzând cu „nu știu”.
Rusii cred că URSS a fost un lucru pozitiv
Șapte din 10 ruși (71%) spun că Uniunea Sovietică a fost un lucru pozitiv, în timp ce unu din 10 (9%) spune că a fost negativ, în timp ce ucrainenii au fost împărțiți în mod egal: 34% au spus că este pozitiv și 35% au spus negativ.
Putin, între „puternic și decisiv” și „periculos”
„Puternic” și „decisiv” au fost al doilea și al treilea cel mai popular răspuns pentru caracteristicile lui Vladimir Putin, atât printre ruși, cât și printre ucraineni. Prima opțiune de răspuns a fost însă radical diferită: rușii au ales „inteligent”, în timp ce ucrainenii au ales „periculos”.
Majoritatea ucrainenilor au ales doar „prietenos” și „inteligent” ca descrieri ale propriului lor președinte, Volodimir Zelenski, aproximativ 40% selectând, de asemenea, „pragmatic” și „responsabil”.
Cei mai mulți din ambele țări (57% dintre ruși și 61% dintre ucraineni) s-au descris ca fiind optimiști în ceea ce privește viitorul pentru ei și pentru familiile lor, în timp ce aproximativ o treime dintre ruși și ucraineni (37%, respectiv, 32%) s-au descris ca fiind pesimiști.
La sondajul efectuat online au răspuns peste 1.000 de persoane din fiecare țară. Acesta a fost realizat în perioada 7-15 februarie, înainte de recunoașterea de către Moscova a independenței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre criza ucraineană și conflictul Rusia-Ucraina
Foto: EPA – coloană de vehicule blindate la Rostov, Rusia