Mergi direct la conținut »
Sophia, primul robot umanoid care a primit cetăţenia unui stat | VIDEO
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > Sophia, primul robot umanoid care a primit cetăţenia unui stat | VIDEO

Sophia, primul robot umanoid care a primit cetăţenia unui stat | VIDEO

Premiera mondială a fost înregistrată de Arabia Saudită, ţară care marţi, la un târg de investiţii în tehnologie, a acordat cetăţenie unui robot.

Sophia este un robot creat de către cei de la Hanson Robotics, din Hong Kong. Robotul este „echipat ” cu inteligenţă artificială şi are funcţii extrem de complexe. De la simplul clipit până la cele mai grele expresii ale feţei. Poate răspunde coerent la întrebări, poate formula singur răspunsurile.

Ea a devenit astfel primul robot din lume care primeşte cetăţenia unui stat, cea a Arabiei Saudite. În cadrul unei prezentări, Sophia şi-a demonstrat capacităţile „umane” de expresie.

„Vreau să trăiesc şi să muncesc alături de oameni, aşa că am nevoie să-mi exprim emoţiile ca să-i înţeleg pe oameni şi să le câştig încrederea”, a spus robotul.

Întrebată dacă roboţii pot avea conştiinţă şi să ştie că sunt roboţi, Sophia a răspuns: „De unde ştii că tu eşti om?”

„Vreau să-mi folosesc inteligenţa artificială ca să-i ajut pe oameni să trăiască mai bine, cum ar fi să gândesc locuinţe mai inteligente, să construiesc oraşe mai bune”, a adăugat ea.

Despre posibilitatea unui „viitor sumbru”, precum cel din filmul de ficţiune Blade Runner, Sophia a răspuns că inteligenţa ei artificială a fost proiectată în jurul valorile umane, precum înţelepciunea, bunătatea ori compasiunea.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Arabia Saudită a anunţat că plănuieşte să construiască un mega-oraş organziat în jurul roboţilor şi energiilor regenerabile, pe coasta Mării Roşii. Proiectul va costa 500 de miliarde de dolari.


Autorul coloanei sonore din serialul ”Umbre” a compus muzica din ”Butterfly Effect“ și ”Friends”. În tinerețe, a lucrat pe șantier și-a fost chelner


 

Close
Închide
  Close