Când Libertatea a publicat cazul bărbatului de 49 de ani, infectat în noiembrie cu 4 germeni nosocomiali cât timp a fost internat în Spitalul Militar Central (SMC) și decedat mai apoi în Germania, SMC a reacționat invocând confidențialitatea datelor medicale.
După publicarea altui caz, în care un pacient de 81 de ani a ajuns intubat și în stare critică, după ce a devenit pozitiv la COVID la 26 de zile de la internare, conducerea unității medicale militare a trimis ziarului Libertatea un drept la replică în care oferă întreaga situație medicală.
Conform comunicatului, bărbatul de 81 de ani a fost internat la Spitalul Militar pe 1 decembrie, cu test antigen pozitiv, atât el, cât și soția fiind diagnosticați cu suspiciune de COVID.
„Pacientul era cunoscut cu bronhopneumopatie cronică obstructivă severă (BPOC), aflat în tratament inhalator și cu oxigenoterapie de lungă durată, realizată la domiciliu. Testul RT-PCR-SARS-CoV-2, efectuat la internare, din exudatul naso-faringian și din spută a fost negativ la pacient, în timp ce în cazul soției acestuia s-a înregistrat o valoare pozitivă (se impune a se menționa faptul că testul RT-PCR-SARS-CoV-2 poate fi și fals negativ în până la 40% din cazuri)”.
În timpul consultului, se menționează în comunicat, echipa medicală a luat la cunoștință faptul că mai mulți membri ai familiei au fost infectați cu noul coronavirus, date ce au condus la diagnosticul de COVID, formă moderată cu afectare pulmonară.
Spitalul invocă „o tumefacție dureroasă, apărută la nivelul coapsei stângi”
„Inițial, evoluția pacientului a fost favorabilă, până când acesta a dezvoltat o tumefacție dureroasă, apărută la nivelul coapsei stângi, iar la examenul CT, s-a evidențiat un edem al coapsei, cu mici hematoame”, spune SMC.
„Datorită hipercapneei și a lipsei de complianță la ventilația noninvazivă, pacientul a fost transferat în Secția post-COVID ATI 1, în data de 26.12.2020. În momentul transferului, acestuia i s-a recoltat un nou test RT PCR SARS-CoV-2, care a fost pozitiv. Pacientul a fost transferat în Secția ATI 2. În data de 28.12.2020 a fost recoltat un nou test, al cărui rezultat a fost unul negativ”.
Spitalul susține în încheiere că nu există niciun risc de răspândire a infecției virale în rândul personalului medical și între pacienți și personal.
Redăm mai jos dreptul la replică integral al Spitalului Militar:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro