În secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean ”Mavromati” din Botoșani sunt internate cazurile medii și grave de Covid-19. Pacienții cu forme severe au nevoie de oxigen, însă nu toți îl primesc.
”Aparatele de oxigen sunt o necesitate urgentă. Sunt internate cazuri medii şi severe. Avem un număr mare de pacienţi internaţi care au nevoie de oxigen. Capacitatea acestor instalaţii ale staţiei de oxigen este folosită la maxim. Chiar şi aşa se întâmplă să avem scăderi ale presiunii, iar oxigenul nu ajunge la etajul trei, etajul patru unde avem pacienţi cu insuficienţă respiratorie. Scoate un debit de 6 litri pe minut, când nouă ne trebuie 10-15 litri pe minut, la pacient, a declarat şefa Secţiei de Boli Infecţioase pentru Adevărul.
Noi avem un număr de paturi în saloane, trei paturi şi o singură sursă de oxigen. Deci doi pacienţi nu pot beneficia de oxigenoterapie atunci când se agravează. În jur de 50% dintre pacienţii internaţi au nevoie de oxigenoterapie.
Dr. Valentina Morcov:
Din cauza numărului tot mai mare de pacienţi cu insuficienţă respiratorie, situaţia devine disperată la ”Mavromati”, unde medicii spun că efectele lipsei de oxigen sunt devastatoare.
”Efectele lipsei de oxigen sunt multiple. Apare suferinţa celulară şi la nivelul inimii şi a creierului. Oxigenul este sursa de energie a fiecărei celule”, explică şefa Secţiei de Boli Infecţioase.
Numărul de infectări cu SARS-COV 2 a crescut considerabil în judeţul Botoşani: 87 de cazuri, în ultimele 24 de ore, din 460 de teste efectuate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro