Departamentul de Stat al SUA, care a iniţiat această măsură, i-a sfătuit pe cetăţenii americani să nu călătorească în Belarus, din cauza „riscului de detenţie şi prezenţei militare ruse neobişnuite şi îngrijorătoare de-a lungul graniţei Belarus cu Ucraina”.
„Situaţia este imprevizibilă şi tensiunile sunt crescute în regiune”, a transmis diplomaţia americană.
SUA ceruse plecarea familiilor diplomaților americani din Kiev
Washingtonul solicitase deja, pe 23 ianuarie, plecarea familiilor diplomaţilor americani de la Kiev, capitala Ucrainei, „din cauza ameninţării persistente a unei operaţiuni militare ruse”. Totodată, personalul local şi personalul neesenţial ar putea părăsi, de asemenea, ambasada din Ucraina, dacă doreşte.
Occidentalii sunt profund îngrijoraţi de o desfăşurare masivă de trupe la graniţele cu Ucraina de către Rusia, care cere asigurări că Kievul nu se va alătura NATO.
Luni, 31 ianuarie, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Statele Unite au acuzat Rusia că doreşte să desfăşoare „până la începutul lunii februarie peste 30.000 de soldaţi” în Belarus, la nord de Ucraina. Ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Vassili Nebenzia, şi omologul său din Belarus, Valentin Ribakov, au răspuns că acestea sunt „exerciţii militare comune”, care vor avea loc în februarie.
Totodată, Rusia a avertizat Occidentul că încurajarea încălcării acordului de la Minsk, care a stabilit un armistițiu în estul Ucrainei, „se va termina în cel mai rău mod pentru Ucraina”.
Rusia este acuzată de la sfârşitul anului 2021 că a comasat peste 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană în vederea unui atac, dar a negat orice intenţie agresivă. Totuși, a solicitat garanţii scrise pentru securitatea sa, între acestea fiind respingerea unei aderări a Ucrainei la NATO şi retragerea militarilor NATO de pe flancul estic, inclusiv din România.