Informațiile apar după ce, la începutul acestei săptămâni, un raport NATO consultat de publicația italiană La Repubblica, preciza că submarinul și-a părăsit baza din Marea Albă și ar putea fi în drum spre Marea Kara, unde ar putea recurge la testarea dronei Poseidon, denumită de experți și „arma apocalipsei”.
Media hype claims that a unique Russian submarine, the #Belgorod, has ‘vanished’. This may be exaggerated.
— Naval News (@navalnewscom) October 5, 2022
➡️ Naval News can share images of the submarine operating on the surface in the Arctic. 🇷🇺
Story by @CovertShores https://t.co/dXqgvVRYJn
Submarinul Belgorod are aproximativ 178 de metri lungime, 15 metri lățime și circa 30.000 de tone, potrivit sursei citate. Este înarmat cu arma strategică Poseidon, descrisă de Marina SUA drept o „torpilă autonomă intercontinentală cu propulsie nucleară și armată nuclear”.
Naval News mai notează că submarinul Belgorod a părăsit portul Severodvinsk de la Marea Albă în urmă cu câteva săptămâni și a fost văzut în Marea Barents pe 22 și 27 septembrie.
Vestea despre un potențial test nuclear al Rusiei vine pe fondul amenințărilor Moscovei cu privire la utilizarea armelor nucleare în contextul războiului din Ucraina.
Pe 21 septembrie, în ziua în care a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, președintele Vladimir Putin a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear” și a avertizat că este dispus să folosească armele nucleare, precizând explicit că „nu este o cacealma”.
Ulterior, după ce a semnat anexarea regiunilor Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk la Federația Rusă, liderul de la Kremlin a acuzat SUA că au pornit un precedent prin folosirea armelor nucleare în Al Doilea Război Mondial.
Foto: Profimedia