Shabnam și Saleem erau doi tineri îndrăgostiți care locuiau în același sat, dar familiile lor nu aprobau căsătoria lor. Shabnam, care avea 22 de ani în momentul crimelor, era o profesoară educată din comunitatea Saifi.
Saleem, pe atunci 24 de ani, era un tânăr șomer din comunitatea Pathan. Două comunități musulmae distincte în care familiile presează adesea copiii să se căsătorească în propriile comunități. Nerespectarea acestui lucru poate duce la violență și, în cazuri extreme, la omoruri de onoare, atunci când membrii familiei sunt asasinați pentru că au adus presupuse rușini familiei.
E povestea celor doi îndrăgostiți, spusă la proces. Un coleg profesor la școala în care a lucrat Shabnam, Nischay Tyagi, a mărturisit că Shabnam i-a spus că vrea să se căsătorească cu Saleem, dar familia ei s-a opus. Sukkhan Ali, vărul lui Shabnam, a declarat instanței că Saleem venea adesea la casa lui Shabnam pentru a o întâlni. Tatălui ei nu i-a plăcut asta și a bătut-o.
Lal Mohammad, tatăl cumnatei decedate a lui Shabnam, Anjum, a adus la cunoștință poliției despre relația cuplului: „Shabnam mergea într-o direcție greșită, voia să se căsătorească cu Saleem, iar atmosfera de acasă era foarte tensionată.”
Sedativ în ceai și un topor
Crimele au fost extrem de crude și Shabnam nu a iertat pe niciunul dintre membri familiei sale, indiferent de vârstă. Vecinii s-au trezit în strigătele de ajutor ale unei femei, imediat după ora 2 dimineața, în Bawan Kheri, un sat din statul Uttar Pradesh, din nordul Indiei.
Lateef Ullah Khan, unul dintre primii care a ajuns la casa cu două etaje familiei, pe 15 aprilie 2008, a găsit-o sătean Shabnam zăcând inconștientă pe podea, lângă tatăl ei, Shaukat Ali, al cărui gât era tăiat.
Corpurile celor doi frați ai lui Shabnam, al mamei ei, cumnatei și vărului de 14 ani zăceau aproape decapitate într-o cameră stropită de sânge, arată documentele instanței. Nepotul ei, despre care se va descoperi mai târziu că a fost sugrumat până la moarte, părea să doarmă între corpurile părinților săi. Avea doar 10 luni.
Pe 14 aprilie 2008, Shabnam a amestecat băuturile de seară ale familiei sale cu un sedativ pe care Saleem l-a cumpărat cu ajutorul unui vânzător de fructe. Apoi, în timp ce familia dormea, Shabnam l-a sunat pe Saleem, care a sosit cu un topor.
„Shabnam a ridicat capul fiecărui membru unul câte unul și le-am tăiat gâtul și i-am ucis.”, a mărturisit Saleem a doua zi după crime lui Bilal Ahmad, un vânzător de ceai cu legături cu șeful poliției din district.
Shabnam a susținut inițial că niște mascați au intrat în casa lor și au comis crimele, dar poliția a respins teoria, din cauza imposibilității ca ucigașii să fi escaladat acoperișul înalt. Iar ușile erau toate încuiate din interior.
La proces, cei doi îndrăgostiți s-au întors unul împotriva celuilalt. Shabnam a spus că Saleem a venit și i-a omorât pe toți. Bărbatul a susținut că fata i-a ucis pe toți din familia ei, apoi l-a sunat să vină să o ajute să scape de dovezi.
Prima femeie executată în India după 65 de ani
Tribunalul districtual a găsit perechea vinovată de uciderea a șapte persoane și i-a condamnat pe amândoi la moarte prin spânzurare. Aceștia au făcut apel la Înalta Curte din Uttar Pradesh, precum și la Curtea Supremă din India, cea mai înaltă instanță a țării, dar de fiecare dată, pretențiile lor de nevinovăție au fost respinse.
Dacă va fi executată, Shabnam, care, la fel ca Saleem, este menționată în documentele judecătorești doar cu un singur nume, va fi prima femeie condamnată la moarte și ucisă în India din 1955.
Echipa juridică a lui Shabnam încearcă să oprească execuția și susține că și ea este o victimă. Avocatul Shreya Rastogi spune că tânăra, care nu a recunoscut niciodată infracțiunea, este o victimă a unei societăți patriarhale care pune casta mai presus de orice.
În afară de persoanele care au murit în acea noapte, crima cuplului a creat o altă victimă, fiul lor, Bittu, pe care Shabnam născut și l-a crescut în închisoare, înainte de a renunța la el. Când au fost comise crimele tânăra era însărcinată în 8 săptămâni.
Bittu a crescut până la 6 ani în închisoare
La 8 luni după crime, Shabnam a năcut în închisoare un băiețel. Acesta, conform regulilor din penitenciarele indiene, a crescut întro închisoare de femei, alături de mama lui, până când a împlinit 6 ani. Atunci a fost încredințat unui tată adoptiv.
Acesta le-a cerut reporterilor să nu folosească numele real al copilului și aceștia i-au spus Bittu.
Acum, la 12 ani, Bittu face apel la președintele indian Ram Nath Kovind pentru a o grația pe mama lui. Dacă mama lui va fi ucisă, el va deveni oficial orfan și atunci va fi plasat într-un orfelinat, urmând să fie luat de la familia care-l crește de 6 ani.
Avocata lui Shabnam spune că în cazul ucidereii acesteia, și copilul ei va fi pierdut.
Pe 31 martie, în India, 15 femei erau condamnate la moarte și așteptau să fie executate.