Mii de persoane au scandat, la Varşovia ”Libertate” Egalitate” Democraţie” şi au agitat steaguri poloneze şi europene, care reflectă opiniile proeuropene ale multor polonezi liberali care trăiesc la oraş şi care se opun partidului aflat la putere. A fost a doua zi de proteste din Polonia, după ce puterea de la Varșovia a anunțat că va restricționa accesul jurnaliștilor la parlamentari în Legislativ. Acțiunile au avut loc într-un context politic tensionat din cauza politicilor Partidului Lege și Dreptate (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski.
Donald Tusk, critici la adresa actualei puteri de la Varșovia
Acțiunile guvernului de la Varșovia au fost criticate și de președintele Consiliului European Donald Tusk, care a fost premierul țării. Tusk a îndemnat partidul aflat la putere să respecte Constituţia, poporul şi practicile democratice în politică.
”Fac un apel către cei care deţin puterea reală în ţara noastră să respecte poporul, principiile şi valorile Constituţiei, să respecte procedurile şi bunele practici”, a declarat Tusk dintr-un oraș polonez, unde participa la un eveniment cultural.
El a avertizat că oricine ar submina ”modelul european al democraţiei” în Polonia ”ne expune pe toţi unor riscuri strategice”.
Premierul polonez a catalogat drept “scandaloase” acțiunile opoziției
În același timp, liderii opoziției, care blochează de vineri accesul în sala principală a Parlamentului, a îndemnat la mai multe zile de proteste antiguvernamentale. Ulterior, ei au fost acuzați că au încercat să preia puterea. Totodată, premierul polonez Beata Szydlo a catalogat sâmbătă drept ”scandaloase” acţiunile opoziţiei de a bloca Parlamentul.
”Decizia opoziţiei, (care) vizează să inflameze emoţii politice extreme (…), nu are nimic a face cu actuala situaţie a ţării”, a dat asigurări Szydlo într-o intervenţie televizată.
”Din contră, are drept cauză neputinţa, frustrarea celor care au pierdut puterea şi care n-au nicio idee despre cum să-i convingă pe polonezi de opiniile lor”, a apreciat ea.
Cum au izbucnit protestele din Polonia
Protestele din Varșovia au izbucnit după ce actuala putere a lansat o inițiativă pentru a limita numărul de jurnalişti acreditaţi să acopere activitatea Legislativului. Regulamentul, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, autorizează ca doar doi jurnaliști acreditați permanent de media să aibă acces la tribuna presei și interzice realizarea de fotografii sau filmări video. În plus, numai cinci posturi de televiziune selectate vor fi autorizate să efectueze înregistrări ale sesiunilor parlamentare. Astfel, PiS este acuzat că restricţionează libertatea presei de când a preluat singur puterea, anul trecut. Guvernul apreciază, însă, că aceste măsuri nu sunt restrictive.
Foto: EPA