Tereza Predescu este unul din pionii de baza in afacerea turismului spatial. Angajata a unei companii americane, Tereza este cea care trebuie sa-i invete pe potentialii clienti ce inseamna turism spatial.
Pentru majoritatea oamenilor visul de a calatori dincolo de atmosfera terestra, printre stele si planete, a fost poate provocarea suprema, rezervata pana nu de mult doar cosmonautilor, celor care si-au dedicat o viata intreaga stiintelor spatiale. Cu timpul, lucrurile s-au schimbat, iar o data cu infiintarea primei companii de turism spatial, acest vis poate fi considerat, daca nu la indemana, macar mai aproape de realitate. Space Adventures poate trimite acum in spatiu orice pamantean cu dare de mana, o afacere care, pe orice parte ai privi-o, este mai mult decat profitabila.
Cel mai ieftin zbor costa 5.000 de dolari
Romania este si ea “reprezentata” in aceasta afacere de Tereza Predescu, ofiterul de comunicare al Space Adventures, omul care are grija ca informatiile sa ajunga la urechile oamenilor sub o forma cat mai inteligibila si cat mai eficient.
Plecata la studii peste ocean, romanca s-a decis sa isi incerce sansa in tara tuturor posibilitatilor. Tereza a ajuns, la nici 30 de ani, sa lucreze la Space Adventures printr-o intamplare, caracterizata acum drept norocoasa. “Timp de cateva luni au fost clientii mei directi si, la un moment dat, au venit si mi-au propus sa le gestionez comunicarea interna si externa. Am spus da, absolut imediat”, povesteste tanara. Compania pune la dispozitia clientilor si asa-zisele zboruri de imponderabi-litate, calatorii in care nu se depaseste atmosfera terestra.
“Deplasarea” are loc intr-un Iliusin 76, un avion cargo rusesc, special amenajat in interior pentru a putea transporta 12 turisti, impreuna cu instructorii lor, intr-un zbor parabolic de aproximativ o ora. Din cele 60 de minute, aproximativ 5 minute reprezinta starea de imponderabilitate. O data ce a ajuns la altitudinea corespunzatoare, avionul parcurge o traiectorie parabolica. In momentul in care aparatul este in cadere, in interiorul cabinei se produce imponderabilitatea. “Am experimentat si eu un astfel de zbor si va pot spune ca este extraordinar. Dintr-o data incepi sa plutesti! Este foarte interesant, o senzatie extraordinara fiindca nu poti sa o echivalezi cu nimic altceva. Pur si simplu te simti ca un copil, nu stii ce sa faci, cum sa reactionezi”. Un asemenea zbor costa in jur de 5.000 de dolari americani. Pe lista, in continuare se afla zborurile suborbitale – naveta trecand putin dincolo de atmosfera terestra – care costa in jur de 100.000 de dolari, urmate de zborurile spatiale – calatoriile pana la Statia Spatiala Internationala, de exemplu – zboruri care scot din buzunarul amatorilor de senzatii tari cel putin 20 de milioane de dolari.
Cei care vor sa plece in spatiu si au suficiente resurse financiare pentru a plati “tichetul” (costa intre 5.000 si 20 de milioane de dolari) sunt supusi unor riguroase antrenamente fizice. Inainte de a se imbarca pe nava (foto sus), calatorii experimenteaza senzatia de imponderabilitate, creata artificial la “Sky City”, in Rusia