Studiul, publicat în Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Research, arată că ghețarul South Col de pe Muntele Everest, pe care alpiniștii îl traversează în drumul lor spre vârful de 8.848 m, și-ar fi pierdut jumătate din masă din anii 90, ca urmare a creșterii temperaturilor din regiune. Practic, a pierdut aproximativ 55 de metri într-un sfert de secol. Potrivit estimărilor, ghețarul poate dispărea complet până la mijlocul acestui secol.
Descoperirile reprezintă un avertisment cu privire la impactul asupra climei provocat de topirea rapidă a ghețarilor în unele dintre cele mai înalte zone ale Pământului.
Fenomenul ar putea duce avalanșe mai frecvente și la pierderea surselor de apă pentru băut, irigații și hidroenergie de care depind aproximativ 1,6 miliarde de oameni din lanțurile muntoase.
Încercând să găsească un răspuns la întrebarea dacă cei mai îndepărtați ghețari de pe Pământ sunt afectați de schimbările climatice provocate de om, o echipă de oameni de știință și alpiniști a vizitat ghețarul în 2019, a colectat mostre de gheață și a instalat cele mai înalte două stații meteo automate din lume
„Răspunsul este un «da» răsunător și foarte semnificativ de la sfârșitul anilor 90”, a spus Paul Mayewski, conducătorul expediției și directorul Institutului pentru Schimbările Climatice de la Universitatea din Maine.
Potrivit constatărilor oamenilor de știință, schimbările climatice provocate de om nu doar că au atins cele mai înalte puncte de pe Pământ, ci au și perturbat echilibrul fragil pe care îl oferă suprafețele acoperite de zăpadă.
Cercetătorii au observat că ghețarul s-a transformat dintr-unul constând într-un strat de zăpadă într-unul predominant din gheață și că schimbarea ar fi putut începe încă din anii 50, dar pierderea gheții a fost cea mai intensă de la sfârșitul anilor 90.
Această transformare în gheață înseamnă că South Col nu mai poate reflecta radiația de la soare, ceea ce îi accelerează topirea.
Pe lângă impactul asupra celor care depind de apa de la ghețari, rata actuală de topire ar face, de asemenea, ca expedițiile pe Muntele Everest să fie mai dificile, pentru că stratul de zăpadă și gheață se va subția și mai mult în următoarele decenii.
Fotografie cu caracter ilustrativ: 123rf.com