Jurnaliştii din presa locală l-au numit pe Vasile Lavric „mâncătorul de femei”. Povestea mecanicului auto din Rădăuţi şi a femeilor care au dispărut din curtea lui e una complicată, plină de tăcere socială, de nepăsare a autorităților și de necunoscute.  

Lavric: „Cum s-o omor, doamnă? Avea 120 de kile!”.

Triunghiul Bermudelor din Rădăuţi. Cum a reuşit să păcălească pe toată lumea, vreme de 25 de ani, bărbatul acuzat că a ucis patru femei!
Vasile Lavric

„Pe mine mă încălzeşte autoritatea mea de om”, îmi declara Vasile Lavric în 2013. A fost unul dintre contactele mele ca jurnalist cu acest caz îngrozitor.  

Bărbatul sunase la emisiunea „Dispăruţi fără urmă”, deranjat că povestea surorilor Iordache urma să fie difuzată la TVR. „Eu le caut, mamă-sa nu le caută. Ea nu vrea decât să mă bage pe mine la puşcărie”, susţinea el.

O lună mai târziu, Lavric posta pe Facebook un anunţ în care oferea 300 de euro recompensă pentru găsirea Nicoletei, una dintre femeile dispărute, despre care el susţinea că ar fi fost văzută ultima oară într-o piaţă din Italia. Dar au trecut de atunci 7 ani şi nimeni n-a întâlnit-o pe Nicoleta, ca să încaseze apoi recompensa de la Lavric.

„După ce a plecat Nicoleta, eu am plâns ca un copil mic”, declara Lavric în 2007, la o emisiune TV. „Cum s-o omor, doamnă? Avea 120 de kile!”, se apăra el, într-un interviu din acelaşi an. Glumea cinic, pe seama victimei și a acuzaţiilor grave care i se aduc.

Le denigra pe victime, spunea că ele au fugit în lume, ca să se distreze, iar el a rămas să se chinuie singur cu copiii. Mecanicul auto mucalit şi cu chip blajin nu pare în stare să ucidă. Mai degrabă, ele… Aşa au crezut, de 25 de ani încoace, oamenii din jurul lui. Și poliţia.

Condamnat pentru viol şi văduv la 36 de ani

Vasile Lavric s-a însurat prima oară la 18 ani. A făcut doi copii şi apoi a plecat în armată, iar la scurt timp, a fost condamnat pentru viol. 

„Eram tânăr, înţelegeți?”, explica el la TVR în 2007. În acelaşi an, jurnaliştilor de la Ieşeanul le spunea că „de fapt, nu a fost viol, dar de ruşinea părinţilor, aşa a declarat fata”.

A primit trei ani de închisoare, iar soţia lui a băgat divorţ. După câţiva ani, femeia avea să moară într-un accident auto.

După ce a ieşit din puşcărie, Lavric s-a angajat la o fabrică din Rădăuţi. Aici a cunoscut-o pe Cristina, a doua lui soţie. A avut cu ea doi copii, dar în ianuarie 1993, femeia a murit, în urma unui infarct. „O poză sinistră, cu ea în coşciug, atârnă acum într-un cui, pe peretele din casa lui Vasile”, scriau cei de la Ieşeanul în 2007.

Familia Iordache locuia peste drum de casa lui Lavric şi avea 10 copii. Iar la o lună după ce Lavric a devenit văduv, în viaţa lui a intrat prima dintre surorile Iordache: Nicoleta. „Aveam nevoie de cineva care să mă ajute cu copiii, să facă mâncare, menaj”, explica el.

Prima dispărută, o fată de 16 ani

Nicoleta avea doar 18 ani. „La noi era o armonie, toată ziua veneau, făceam grătarul”, descria Lavric relaţia. Dar după doi ani, armonia s-a spulberat.

Triunghiul Bermudelor din Rădăuţi. Cum a reuşit să păcălească pe toată lumea, vreme de 25 de ani, bărbatul acuzat că a ucis patru femei!
Nicoleta avea doar 18 ani

În iunie 1995, a dispărut Iuliana, sora Nicoletei. Fata avea doar 16 ani. „Am văzut-o când se urca în microbuzul lui Vasile”, susţine Cornelia Iordache, mama celor două fete. „Am zis că poate vorbesc ca şi cumnaţi, nu mi-am dat seama. Dar din ziua aceea, n-am mai văzut-o!”.

Femeia spune că, după două săptămâni, a mers şi a reclamat dispariţia la poliţie, dar sesizarea ei n-a fost înregistrată. Astăzi, Poliţia Română susţine oficial că dispariţei Iulianei Iordache a fost reclamată abia în 2018!

Dar în mai 2005, procurorii investigau „dispariţia a trei persoane femei (surori)”, iar în octombrie 2006, un deputat de Suceava cerea lămuriri de la ministrul de interne de atunci, în numele Corneliei Iordache, despre „dispariţia a 3 fiice ale sale, prima în urmă cu 11 ani, cazuri neelucidate nici până în prezent”.

Aceste dispariţii au fost reclamate la Poliţia Municipiului Rădăuţi, însă din relatările petentei rezultă că nu a primit niciun răspuns şi a fost tratată necorespunzător de către organele de poliţie sesizate.

Interpelarea deputatului Aurel Olărean:

Scrisorile din străinătate cu ştampilă de Rădăuţi 

Cel mai probabil, în cazul Iulianei, poliţiştii din Rădăuţi au mers doar pe varianta unei plecări voluntare şi n-au mai cercetat şi alte piste, deşi era vorba de dispariţia unui copil de 16 ani. 

Triunghiul Bermudelor din Rădăuţi. Cum a reuşit să păcălească pe toată lumea, vreme de 25 de ani, bărbatul acuzat că a ucis patru femei!
Iordache Iuliana Ileana

În 1996, familia Iordache a început să primească scrisori semnate de Iuliana, în care ea le spunea că e plecată în străinătate. „Mi-a trimis vreo 2 ani scrisori, îmi spunea că o să vină, că e căsătorită… Dar nu era scrisul ei”, spune Cornelia Iordache.

Poliţiştii n-au dispus însă o expertiză grafologică. Şi nici n-au observat că, deşi fata dispărută anunţa că e în străinătate, toate plicurile aveau pe ele „numai ștampila oficiului poștal din Rădăuți”, după cum se precizează în Decizia 330/2015 a Curţii de Apel Suceava.

S-a folosit exact tactica din cazul răpirii Alexandrei Măceșanu, când Dincă a contactat familia, spunând că fata e plecată în străinătate.

Vasile Lavric a negat tot timpul că ar avea vreo legătură cu dispariţia Iulianei, susţinând că el nici măcar nu o cunoştea pe fată.

Sora de 12 ani este abuzată sexual

Trecuseră doi ani de la dispariţie. În februarie 1997, după ce Nicoleta a rămas însărcinată, Lavric a luat-o de nevastă. 

Triunghiul Bermudelor din Rădăuţi. Cum a reuşit să păcălească pe toată lumea, vreme de 25 de ani, bărbatul acuzat că a ucis patru femei!
Iordache Ramona

Dar în primăvara anului 1999, el a pus ochii pe o altă fată din familia Iordache: Ramona, care avea doar 12 ani.

În ianuarie 2000, Ramona a născut un băieţel. N-a vrut să spună cine e tatăl şi a plecat de acasă, mutându-se într-un apartament închiriat în care continua să se vadă cu Lavric.

Nicoleta a aflat, iar în dimineaţa zilei de 2 noiembrie 2000 i-a reproşat soţului relația pe care el o avea cu Ramona. 

I-a dat cu ciocanul în cap, iar poliția n-a prelevat probele!

S-au certat, iar bărbatul a luat un ciocan cu care a început să o lovească. Unul dintre copii, martor la incident, a mers repede şi a chemat-o pe mama Nicoletei. „Era întinsă pe jos şi îi curgea sânge din cap”, spune Cornelia Iordache, iar Lavric era lângă Nicoleta, „și-i spunea că o să-i treacă”.

Femeia a avut noroc atunci, pentru că îşi acoperise capul cu mâna şi a parat din lovituri, însă ea a ajuns la spital cu fractură deschisă a craniului. Medicii au anunţat poliţia, care a mers la casa lui Lavric. 

După ce au văzut camera plină de sânge, oamenii legii n-au rămas să facă poze sau să caute ciocanul, „au spus că se duc la spital, apoi se vor întoarce”, spune Cornelia Iordache.

Dar între timp, mama lui Lavric a intrat în casă „şi a făcut curățenie. Când s-au întors polițiştii, nu mai era sânge prin casă. Doar pe o pernă, pe care îmi amintesc că ei au fotografiat-o”.

Nicoleta bagă divorţ şi apoi dispare

Lavric neagă că şi-ar fi lovit soţia. Spune ba că „am aruncat cu sticla de vodcă spre ea și am nimerit-o în cap”, ba că ea „a alunecat și s-a lovit cu capul de marginea de la sobă”. Însă medicii au stabilit că femeia prezenta multiple lovituri în zona craniului.

Organele judiciare nu au procedat la investigarea infracțiunii la data săvârșirii ei.

Decizia 330/2015 a Curţii de Apel Suceava:

Nicoleta a rămas în casa lui Lavric. Dar în 4 aprilie 2005, ea a mers la Judecătoria Rădăuţi şi a băgat divorţ. Iar patru zile mai târziu, femeia avea să dispară fără urmă. 

În dimineaţa de 9 aprilie 2005, spune mama Nicoletei, unul dintre copii a venit la ea şi i-a zis că „mama nu s-a mai întors acasă. A luat-o tata aseară şi s-au dus să o vadă pe Ramona, iar ultima oară când am vorbit cu ea la telefon mi-a zis că erau în pădure, pe un drum din care nu se mai putea ieşi”. 

Poliţiştii nu l-au verificat pe Lavric 

Cornelia Iordache a mers la Poliţia din Rădăuţi în aceeaşi zi. Şi, deşi era o dispariţie în împrejurări suspecte, poliţiştii n-au făcut nicio percheziţie, după ce au stat de vorbă cu Lavric. 

„Avându-se în vedere că persoana presupusă a fi dispărut a plecat în mod voluntar de acasă în urma unor certuri cu soţul, domnul Vasile Lavric, au fost demarate investigaţii ample, audieri de persoane, mai ales din anturajul acestuia, au fost întreprinse activităţi specifice urmăririi locale, iar dispariţia a fost mediatizată în presa locală”, anunţa în octombrie 2006 ministrul de interne de atunci, Vasile Blaga.

Lavric a declarat că în acea seară a dus-o pe soţia lui ca să-i arate unde s-a mutat Ramona şi ea a rămas acolo, în cartierul Hipodrom din Rădăuţi. „Nicoleta mi-a spus că, aşa cum mi-am făcut viaţa şi m-am distrat cu Ramona, aşa o să şi-o facă şi ea. De atunci, nu am mai văzut-o”, susţinea Lavric, acuzând că ea a plecat cu „aurul din casă”.

După două luni, dispare şi Ramona

La două zile după dispariția Nicoletei, în casa lui Lavric s-a mutat Ramona, care i-a luat locul surorii sale, întru totul. 

Într-o zi, „sora mea Ramona a scăpat de la Lavric şi a fugit la poliţie”, dezvăluie Alexandra Iordache, într-o postare pe Facebook. „După cum spunea agentul de poliţie care a vorbit cu ea, (era) «arsă cu ţigarea pe tot corpul, vânătă, plângea teribil şi spunea ceva despre o crimă», apoi a intrat Lavric şi a luat-o de sub ochii acestui domn”.

Ramona avea să dispară şi ea într-o zi de duminică, pe 26 iunie 2005. Procurorii de la Parchetul General spun că ea îl amenințase pe Lavric că îl va denunța organelor judiciare.

Trei fete avea acum Cornelia Iordache dispărute din preajma lui Lavric. Disperată că poliţia din Rădăuţi nu o ajută, femeia a început să trimită peste tot memorii. Ancheta a fost preluată de Serviciul de Investigaţii Criminale din IJP Suceava, iar procurorii au deschis un dosar in rem pentru omor.

VA URMA: Continuă bâlbele autorităților. Cum a fost anchetat Lavric în 2005 şi când a dispărut cea de-a patra soţie a lui.

A venit să lucreze în România și a fost șocat de ce a văzut în țara noastră. Spaniolul „s-a închinat, nu-i venea să creadă”
PARTENERI - GSP.RO
A venit să lucreze în România și a fost șocat de ce a văzut în țara noastră. Spaniolul „s-a închinat, nu-i venea să creadă”
Ce se întâmplă chiar acum, imediat după înmormântarea lui Bogdan Stanoevici. Fiul său a stabilit
PARTENERI - PLAYTECH
Ce se întâmplă chiar acum, imediat după înmormântarea lui Bogdan Stanoevici. Fiul său a stabilit
Horoscop 19 ianuarie 2021. Berbecii parcurg ultima sută de metri dintr-un traseu existențial
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2021. Berbecii parcurg ultima sută de metri dintr-un traseu existențial
Experți: Epidemia a fost în mare parte ascunsă. Cine ar fi de vină pentru răspândirea coronavirusului la nivel global
Știrileprotv.ro
Experți: Epidemia a fost în mare parte ascunsă. Cine ar fi de vină pentru răspândirea coronavirusului la nivel global
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Telekomsport
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Legătura dintre bani și emoții. Ce trebuie să știi ca să pui mai mult deoparte (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Legătura dintre bani și emoții. Ce trebuie să știi ca să pui mai mult deoparte (PUBLICITATE)