O variantă agresivă a coronavirusului depistată inițial în Brazilia a fost detectată între timp în peste 30 de țări și face ravagii în America de Sud, provocând creșterea numărului de decese și de spitalizări, inclusiv în state care au început deja campaniile de vaccinare.
Elmiria Camilo, o femeie de 53 de ani din Uruguay, își făcuse deja prima doză de CoronaVac, unul dintre vaccinurile chinezești, când a început să simtă dureri în gât, la începutul lunii. O săptămână mai târziu era moartă.
Medicii cred că femeia este una dintre ultimele victime ale variantei P.1 a virusului, care a trecut de granițele Braziliei și a transformat Uruguayul într-unul dintre epicentrele epidemiei COVID.
„Nu am crezut niciun moment că o să-mi pierd mama în felul ăsta”, spune pentru Wall Street Journal fiica lui Camilo, Nancy Lefebre, care a apucat doar să-și ia rămas bun într-un apel video cu mama sa aflată la spital. „Îmi doresc să o fi văzut măcar o dată”, adaugă ea.
Resurgența epidemică de aici oferă lecții pentru întreaga lume.
Varianta P.1 a virusului s-a răspândit într-o mulțime de țări, inclusiv Canada, unde s-au înregistrat mii de cazuri.
Alte țări se luptă în prezent cu alte tulpini. Turcia și Ungaria, spre exemplu, se confruntă cu un val epidemic produs de varianta britanică, mai contagioasă.
Medicii din India încearcă să afle la rândul lor câte variante există în țară, cât de extinse sunt și cât de vinovate sunt ele pentru creșterea masivă a numărului de cazuri.
O explozie a mortalității COVID în Uruguay
Cândva apreciat pentru felul în care a gestionat epidemia COVID, Uruguay este acum țara cu cea mai mare mortalitate COVID din afara Europei, raportată la populație – 3,5 milioane de locuitori, în cazul statului sud-american.
În jur de 420 de oameni au murit uciși de virus în săptămâna care s-a încheiat pe 26 aprilie, număr de mai bine de două ori mai mare decât întregul bilanț al deceselor COVID din 2020.
Varianta P.1 este considerată responsabilă pentru trei din patru noi infectări.
Campania de imunizare a avansat deja binișor. Dar în vreme ce o treime din populația țării a fost vaccinată cu prima doză, doar 15% au primit și rapelul. Iar cei mai mulți oameni au primit vaccinul CoronaVac, care are o eficiență de doar 16% după prima doză.
În Peru, una dintre cele mai afectate țări din lume, un val agresiv a făcut ca luna aprilie să fie cea mai sumbră de la debutul pandemiei, din punct de vedere al mortalității, deseori cu peste 400 de decese zilnice.
Oficialii din sănătate spun că țara de 30 de milioane de locuitori are acum mai multe variante ale virusului, inclusiv P.1, care ar fi cauzat în jur de 40% din infectările din Lima.
Între timp, autoritățile analizează o altă variantă, C.37, care pare să fi originat chiar în Peru și care suscită îngrijorare și în Argentina, Chile și Ecuador.
Columbia, o țară de 50 de milioane de locuitori, și-a văzut paturile de la terapie intensivă din capitala Bogota ocupate în proporție de 90%, iar spitalele din alte orașe sunt și ele pe punctul de a fi copleșite.
Medicii spun că cetățenii, obosiți de restricții sau încurajați după ce au primit prima sau a doua doză de vaccin, au lăsat garda jos, alimentând transmiterea virusului. Dar experții avertizează că acest comportament nu poate fi singurul vinovat pentru creșterea numărului de cazuri.
„Rapiditatea noilor infectări ne spune că ele nu țin doar de oamenii care au coborât garda și care organizează reuniuni. Există un factor extern aici. trebuie să fie variantele noi. Nu există altă explicație”, spune doctorul Luis Jorge Hernandez, epidemiolog la University of the Andes.
„Varianta braziliană, P.1, infectează întregul continent”
Multe din țările din America de Sud care se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de infectare și de decese nu realizează prea multe secvențieri genetice pentru a determina cât de extinsă este, spre exemplu, varianta braziliană.
Una dintre ipoteze este însă că ea alimentează pandemia în această regiune.
Comportamentul oamenilor nu s-a schimbat substanțial, dar numărul de cazuri și de decese a crescut, potrivit ministrului sănătății din Uruguay, Daniel Salinas.
„Este foarte simplu de înțeles ce se întâmplă – este varianta braziliană, P.1, ea infectează întregul continent”, a spus el într-un interviu.
Ca în Chile, care a administrat un număr mare de vaccinuri, Uruguayul a fost încurajat să se relaxeze deoarece a apucat să vaccineze un număr important de cetățeni.
Dar problema celor două țări este aceeași: ambele folosesc CoronaVac, unul dintre cele mai puțin eficiente de pe piață, cu o eficacitate de doar 16% după prima doză.
Nancy Lefebre, care și-a pierdut mama luna aceasta, spune că tatăl ei, care a apucat să facă două doze, s-a îmbolnăvit și el, dar a dezvoltat o formă mult mai ușoară a bolii.
Problema este că „vaccinurile induc o falsă senzație de siguranță”, spune Gregorie Iraola, de la centrul de cercetare medicală Pasteur, din capitala Montevideo.
„Acest comportament și factorii biologici se combină într-un fel exploziv”, adaugă el.
Marta Roman, coordonatoare la un centru de vaccinare din Uruguay, aproape de granița cu Brazilia, spune că a văzut un număr mare de persoane infectate între cele două doze, oamenii crezând că au dezvoltat deja imunitate, ceea ce nu este cazul.
Varianta braziliană este considerată a fi de 2,2 ori mai contagioasă decât cea originală, găsită în Wuhan, și cu 61% mai capabilă de a reinfecta oamenii decât variantele precedente, potrivit unor studii recente din Brazilia.
Cercetătorii spun că încă investighează dacă această variantă este și mai letală. De asemenea ei trebuie să afle cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei, dar testele preliminare sunt promițătoare, la acest capitol.
Epidemiologii analizează în același timp celelalte variante braziliene, avertizând că rata mare de infectare a făcut ca această țară să devină un teren fertil pentru apariția mutațiilor.
Printre variantele cele mai periculoase se numără cea depistată în statul brazilian Minas Gerais. Ea are câteva mutații asemănătoare cu varianta sud-africană.
O transmitere rapidă pe continent
În vreme ce rata de infectare a încetinit ușor în Brazilia în ultimele săptămâni, în jur de 100 de oameni mor în fiecare oră de COVID în această țară, număr de două ori mai mare decât cel înregistrat în iulie anul trecut.
Varianta P.1 nu a avut nicio problemă să treacă granița. Un drum îngust mărginit de copaci separă orașul uruguayan Rivera de comunitatea braziliană Santana do Livramento.
În condițiile în care nu există control al migrației, locuitorii trec liberi dintr-o parte în alta, pentru cumpărături sau altceva.
Rivera a fost de altfel unul dintre primele locuri din Uruguay lovite de varianta braziliană. Primele semne au fost că tinerii au început să se îmbolnăvească foarte grav, o situație detectată deja și în Brazilia. Doctorii din Rivera au observat totodată că pacienții dezvoltă simptomele mai repede și au nevoie de mai mult timp pentru a-și reveni.
Gastón Bordagorria, un jurnalist de 52 de ani din Tacuarembó, un oraș aflat nu departe de graniță, s-a aflat printre cei care s-au îmbolnăvit și a petrecut 10 zile conectat la oxigen în spital, luna aceasta.
„Am fost speriat că o să mor”, spune el. Mi-a fost teamă că nu o să apuc să-mi iau rămas bun de la părinți și de la copii”, adaugă el.
Una dintre probleme este și că în Brazilia, campania de imunizare se mișcă greu. Țara sud-americană a vaccinat până acum doar 6% din populație. De aceea, numeroși brazilieni cu pașapoarte braziliene au trecut granița pentru a face vaccinul în țara vecină.
Cu trei milioane de doze de CoronaVac și trei milioane de doze de Pfizer, Uruguay a ales să facă vaccinul produs de Pfizer cadrelor medicale și persoanelor de peste 70 de ani. CoronaVac este destinat celorlalți cetățeni.
Vaccinul chinezesc are o eficiență de 67% în prevenirea bolii după a doua doză și de 80% în prevenirea decesului, potrivit unui studiu recent din Chile.
Prin comparație, Pfizer are o eficiență de peste 95% în prevenirea bolii și a morții.
Marco Antonio Gorgoroso, un chelner de 45 de ani din Uruguay, admite pentru Wall Street Journal, că ar fi preferat să primească vaccinul Pfizer, dacă ar fi avut o alegere.
„Dar indiferent ce ne oferă guvernul, trebuie să acceptăm. E un privilegiu să primești un vaccin”, spune el.