În Kastamonu, unul dintre cele mai afectate orașe de la malul Mării Negre, au decedat 36 de persoane. Alte şase au murit la Sinop şi una la Bartin, potrivit autorităţilor însărcinate cu gestionarea catastrofelor naturale (AFAD), potrivit News.
Apele au afectat fundaţiile mai multor blocuri, iar sute de localități au rămas fără curent. De asemenea, zeci de maşini au fost luate de viituri, mai multe poduri au fost distruse, iar dumurile au fost blocate.
Într-o clădire prăbuşită pe malul unui râu care a ieşit din matcă se crede că încă sunt zece persoane. Zece din cele câteva zeci date dispărute.
Unul dintre rezidenți, Ilyas Kalabalik, spune că oamenii sunt speriați, au rămas izolați, nu mai au curent și nici nu le funcționează telefoanele.
Nu avem idee dacă nivelul apei a crescut, dacă a inundat sau nu clădirea. Aşteptăm. Familiile noastre sunt panicate. Nu există electricitate, nu merg telefoanele mobile. Nu puteam primi veşti de la nimeni.
Localnicul Ilyas Kalabalik:
„Când a răsărit soarele i-am văzut pe poliţişti. Ne-au luat de la clădirea noastră şi ne-au dus la o benzinărie. Copiii mătuşii mele sunt acolo. Mătuşa mea este dispărută. Soţul ei este dispărut. Nepoţii lor gemeni sunt dispăruţi. Soţia administratorului clădirii este dispărută împreună cu cei doi copii”, a afirmat Ilyas Kalabalik, în vârstă de 42 de ani.
Al doilea dezastru natural cu care Turcia se confruntă
Turcia s-a confruntat în ultima perioadă cu mai multe episoade de vreme severă, de la caniculă, secetă, incendii violente de vegetație și până la inundații, succesiune de fenomene pusă de oamenii de știință pe seama schimbărilor climatic.
Ploile puternice care afectează coasta de nord a Turciei vin în contextul în care pompierii abia au reușit să controleze incendiile din sudul țării, izbucnite la finalul lunii iulie și soldate cu cel puțin opt victime.
După această serie neagră, mai mulţi oficiali politici şi asociaţii au îndemnat Guvernul să ia măsuri radicale în vederea unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră.