UE pregătește un plan de sprijin în valoare de până la 20 de miliarde de euro pentru Ucraina, apelând la o strategie de finanțare ce va ocoli obiecțiile lui Viktor Orban, premierul Ungariei, care a blocat luna aceasta un pachet de asistență pregătit pentru Kiev la nivel comunitar.
După eșecul de la Consiliul European, când UE nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, oficialii au căutat alternative care să salveze Kievul de o criză bugetară iminentă.
Oamenii implicați în discuții au declarat că un model finanțat prin îndatorare, girat de mai multe state membre, a câștigat teren, acesta fiind cel mai practic mod de a oferi sprijin în cazul în care Orban refuză să renunțe la vetoul său, la următorul summit planificat pentru 1 februarie.
Schema ar implica, potrivit declarațiilor unor persoane informate, citate de Financial Time, ca statele membre participante să emită garanții pentru bugetul UE, permițând Comisiei Europene să împrumute până la 20 de miliarde de euro de pe piețele de capital pentru Kiev, anul viitor.
Termenii exacți sunt încă în curs de discuție, iar suma finală va fi stabilită în funcție de nevoile Ucrainei, au adăugat aceștia.
Aranjamentul este similar cu structura utilizată în 2020, când Comisia a oferit până la 100 de miliarde de euro sub formă de finanțare ieftină țărilor UE pentru programele de sprijinire a angajaților în timpul pandemiei COVID.
În mod esențial, această strategie nu ar necesita garanții din partea tuturor celor 27 de state membre ale UE, atât timp cât printre principalii participanți se numără țări cu ratinguri solide de creditare. Acest lucru ar permite UE să evite vetoul Ungariei, deoarece nu ar necesita un sprijin unanim.
Unele țări, printre care Germania și Olanda, ar avea nevoie de aprobarea parlamentului pentru a acorda garanții naționale, proces care, speră oficialii, ar putea fi finalizat la timp pentru a putea oferi ajutor Kievului până în martie.
Una dintre persoanele familiarizate cu discuțiile a subliniat că nicio „problemă tehnică” nu va opri UE să ofere asistență financiară Ucrainei, dar că noua strategie „ar fi mai complicată”, din punct de vedere politic.
În cazul în care liderii UE vor fi de acord cu acest plan pe 1 februarie, se vor oferi asigurări și pentru ca FMI să elibereze următoarea tranșă de finanțare pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 900 de milioane de dolari, au declarat sursele.
Un dezavantaj al acestei scheme, în comparație cu propunerea inițială bazată pe bugetul UE, este că ea s-ar limita la împrumuturi și nu ar include subvenții. Statele membre ar putea decide în continuare însă să acorde subvenții în mod bilateral.
O altă opțiune de rezervă luată în considerare implică reînnoirea structurii de finanțare utilizate anul acesta, în cadrul căreia UE a acordat Ucrainei împrumuturi ieftine în valoare de 18 miliarde de euro. Această opțiune ar avea nevoie de acordul unei majorități a statelor membre.
În ciuda acestor variante pregătite, oficialii au subliniat că opțiunea lor preferată este aprobarea pachetului de ajutor nemodificat, propus inițial în iunie, dar blocat de Ungaria în decembrie.
Acest supliment la bugetul UE, care rămâne acordul preferat al Comisiei, deoarece acoperă un interval de patru ani, include de asemenea 4 miliarde de euro pentru alte priorități, inclusiv investiții în domeniul apărării și migrație.
Indiferent de modelul ales, UE a promis Ucrainei că va oferi finanțare până cel târziu în martie, potrivit unor oficiali informați cu privire la o convorbire care a avut loc între miniștrii de finanțe din G7, săptămâna trecută.
Chinez_cumpar_iar_URSS • 28.12.2023, 00:56
Se pare că Orban conduce Uniunea Europeană. În loc de 50, 20 și poate vrea și Transcarpatia. Nu mai au ai lui ce fura dacă e ajutată Ucraina sau nu vrea vreo țară mare și puternică (Germania) prin zona Ungariei ori chiar la graniță (Ucraina)? Și cine urmează?