După ce, inițial, a cerut Pentagonului să-și asume această responsabilitate, Elon Musk, cel mai bogat om din lume, s-a răzgândit și a spus că va continua să finanțeze serviciul.
Anunțul inițial al miliardarului a stârnit însă îngrijorări cu privire la securitatea accesului continuu al Ucrainei la un sistem de telecomunicații crucial, care a jucat un rol vital în contraofensivele lor împotriva trupelor ruse din teritoriile ocupate, precum și în menținerea populației civile conectate.
Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe, a sugerat că accesul la internet al Ucrainei nu ar trebui lăsat în mâinile unei singure persoane „super-puternice”, care să-și schimbe opiniile de la o zi pe alta.
„M-am gândit că probabil că este mult mai bine să avem un acord contractual între, să zicem, o coaliție de țări care ar putea achiziționa un serviciu de la Musk, în speță serviciul Starlink, și să-l ofere ucrainenilor”, a declarat oficialul lituanian.
Subiectul a fost discutat luni la reuniunea celor 27 de miniștri de externe ai UE, potrivit lui Landsbergis. Înalt reprezentantul UE pentru politică externă, Josep Borrell, a abordat subiectul, „și anumite țări s-au alăturat și ele”, a spus ministrul, fără a preciza care țări. „Dacă se întâmplă în UE, este și mai bine”, a spus el. „Nu văd de ce nu s-ar putea”.
Până în prezent, Ucraina a primit aproximativ 20.000 de stații de satelit Starlink, iar creatorul SpaceX, Elon Musk, a spus că acestea au costat compania 80 de milioane de dolari, iar până la sfârșitul anului costurile vor depăși 100 de milioane de dolari.
Starlink este un sistem global prin satelit dezvoltat de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit de bandă largă de mare viteză în locuri în care accesul la internet nu era securizat, era scump sau complet indisponibil.
În septembrie, Starlink a devenit disponibil pe toate continentele, inclusiv în Antarctica. Rețeaua însă nu va funcționa în Rusia, și nici în Afganistan, Belarus, Venezuela, Iran, Cuba, China, Coreea de Nord și Siria.