UPDATE 17.30: La ultimul termen al judecării apelului, procurorul de ședință a solicitat judecătorilor condamnarea lui Adrian Severin la 6 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită și 5 ani pentru trafic de influență, la care să se adauge un spor de pedeapsă.
De cealaltă parte, avocații lui Adrian Severin au cerut magistraților desecretizarea unor documente ale SRI și efectuarea unor expertize tehnice în cazul înregistrărilor de la dosar.
Magistrații au respins cererile, iar procesul continuă cu pledoariile avocaților, după care instanța va rămâne în pronunțare.
Adrian Severin ar putea afla astăzi sentința în dosarul în care a fost pus sub acuzare pentru luare de mită li trafic de influență, după ce doi jurnalişti britanici au demonstrat că fostul europarlamentar percepea o taxă pentru a băga în Parlamentul European amendamentele cerute de ei.
Fostul europarlamentar s-a prezentat astăzi la sediul instanței supreme. „Astăzi sunt căteva probleme de ridicat, le-am dat mână liberă avocaţilor. Este posibil să fie ultimul termen, este posibil să se dea o pedeapsă cu executare. Sunt pregătit pentru orice. Este o problemă a sistemului judiciar. am introdus această treaptă de jurisdicţie, prin rumare apelul înseamnă procesul în font fără nicio probă. Cum poţi să te aperi fără nicio probă? De ce judecătorii exclud audierea martorilor? În momentul în care am cerut audierea lui Băsescu, se spune că dânsul cunoştea situaţia înscenării, dar nu cunoştea aspecte ce ţin de vinovăţia mea. Cum poţi susţine asta, dacă nu aduci la audieri martorii?”, a declarat Severin.
La termenul precedent, cei 5 magistraţi din completul de judecată i-au respins acestuia cererea de efectuare a unei expertize tehnice criminalistice. Tot la ultimul termen, fostul europarlamentar a cerut și audierea fostului președinte Traian Băsescu și a fostului șef SRI, George Maior, dar magistrații au respins solicitarea, potrivit B1 TV.
Adrian Severin a fost condamnat inițial la trei ani și trei luni cu executare petru luare de mită și trafic de influență. Fostul europarlamentar a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a acceptat să primească 100.000 de euro, în schimbul depunerii unor amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.
Faptele s-au petrecut în anul 2011. Doi jurnaliști britanici de la Sunday Times au înregistrat cu camera ascunsă convorbirea cu Adrian Severin, în biroul său din Strasbourg. Cei doi reporteri le-au primis bani lui Adrian Severin, dar și altor doi europarlamentari, un austriac și un sloven. Cei trei eurodeputați au acceptat banii promiși de jurnaliștii britanici, iar Parlamentul European a deschis o anchetă. Europarlamentarul ceh și cel austriac au demisionat din funcții, însă Severin a refuzat să le urmeze exemplul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro