”Imaginile apărute în spațiul public, care prezintă acțiunea individuală a unui jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică, fac obiectul unei verificări interne. Se va analiza punctual acel moment, dar și întregul ansamblu de decizii și contextul operativ premergător acestuia, astfel încât să avem o imagine corectă asupra acestui comportament și nu doar una fragmentară.
La acest moment, cunoaștem identitatea jandarmului din dispozitiv și în urma derulării acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine.
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu dinamica unei astfel de misiuni, extrem de complexe, vă informăm că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfășurării misiunii.
Există situații în care jandarmii din prima linie, aflați de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiții meteorologice deosebite, pot fi supuși unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera și astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acțiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificările interne.
Explicațiile însă sunt necesare pentru a înțelege întregul context și a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfășurat în condiții de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice.
Referitor la situația creată la gurile de metrou, facem precizarea că decizia Jandarmeriei de a temporiza și a redirecționa accesul persoanelor care se deplasau de la stația de metrou către ieșirea dinspre Teatrul Național a fost luată pentru a evita apariția unor busculade, întrucât zona Pieței Universității era blocată și era nevoie de o ieșire controlată a persoanelor.
Totodată, au fost realizate mai multe filtre de control care au avut un scop preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice, filtre care și-au dovedit eficiența, în urma acestor controale fiind găsite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca rănirea gravă a participanților.
Persoanelor asupra cărora au fost depistate obiectele periculoase, le-au fost întocmite actele de constatare sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de Art. 372 Cod Penal ,,Port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”, a precizat Jandarmeria.
Proteste în București în data de 20 ianuarie. În București au ieșit în stradă peste 30.000 de oameni (peste 50.000, potrivit unor alte estimări). În toată țara, peste 50.000 de oameni au ieșit în stradă în 40 de localități. Și în luna noiembrie au avut loc manifestații ample în Capitală.
Marian Godină a postat pe pagina sa de Facebook o înregistrare video cu un jandarm agresiv. Scena a fost filmată în timpul protestului antiguvernamental din Piața Universității din București.
În imagini se vede cum jandarmul lovește cu pumnul mai mulți protestatari, printre care ți un bătrân.
„Când e nevoie de identificarea unui huligan, Jandarmeria Română cere sprijinul populației. Pe al lor îl vor identifica oare?”, a spus polițistul Marian Godină.
Într-o postare ulterioară, Marian Godină publică o poză în care prezintă un jandarm despre care spune că ar putea fi cel care l-a lovit pe protestatar, sâmbătă seară. În imaginea publicată de Godină, jandarmul apare protejându-l pe Liviu Dragnea.
Între protestatari și jandarmi au avut loc, aseară, mai multe incidente. Protestatarii au forțat cordonul de jandarmi, au împins gardurile și au ocupat strada.
Citește și: REPORTAJ/ Tragedia din Apuseni. Ce s-a întâmplat în cei patru ani de la accidentul aviatic în care a murit Adrian Iovan
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro