Datele sondajului de opinie +arată că doar puţin peste 20% dintre românii cu drept de vot sunt de acord cu soluţia numirii procurorilor-şefi de către Ministrul Justiţiei şi/sau Guvern.
Important este că pragul de 30% necesar validării unui referendum ar fi cel mai probabil depăşit. Deşi Laura Codruţa Kovesi nu mai poate ocupa o funcţie de procuror-şef, aproape 60% dintre români ar prefera ca ea să rămână în justiţie.
Acţiunile preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa justiţiei sunt aprobate de peste 40% dintre românii cu drept de vot. Este posibil ca o parte dintre cei care nu sunt nici multumiţi, nici nemultumiţi să fi aşteptat mai mult de la şeful statului. Satisfacţia privind activitatea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, o depăşeşte uşor pe cea privind acţiunile preşedintelui Iohannis pentru apărarea independenţei justiţiei.
Românii sunt convinşi, într-o proporţie covârşitoare, că factorul politic influenţează justiţia din ce în ce mai mult, mai arată cercetarea sociologică.
Sondajul a fost realizat în perioada 9-13 iunie 2018.
Au fost realizate 800 de interviuri, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviews).
Eroarea de eșantionare este +/- 3,5%.
Populația țintă – persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, care trăiesc în România.
Cum poate fi organizat referendumul pe teme de interes național
Art. 90 din Constituție prevede că ”Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”.
Pentru că un referendum să fie valabi, trebuie să participe 30% din alegătorii înscriși pe listele electorale permanente, iar pentru a fi validat trebuie că 25% dintre aceștia să spună DA sau NU la întrebarea adresată pe buletine.
Pentru a putea declanșă referendumul, președintele trebuie să ceară consultarea Parlamentului, însă poate organiza referendumul chiar dacă nu primește un punct de vedere de la Parlament în termenul de 20 de zile stabilit de lege.
Motivarea Curţii Constituţionale şi demersurile social-democraţilor legate de legile justiţiei l-au făcut pe preşedintele României să-şi anunţe intenţia de a organiza consultări la Cotroceni pe această temă.
Mai mult, şeful statului a vorbit şi despre un posibil referendum, ca fiind un ultim pas pentru rezolvarea scandalului din justiţie. Klaus Iohannis a avut prima reacţie, după ce Curtea Constituţională a publicat motivarea în cazul deciziei privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi.
Citește și: Cu revista voastră, o să lustruim trofeul nostru! Răspunsul ziarului Libertatea la caricatura Charlie Hebdo