Folosind sisteme de calcul extrem de complexe și costisitoare, oamenii de știință au descoperit o nouă modalitate de a detecta un semnal de avertizare timpurie pentru colapsul acestor curenți, potrivit studiului publicat vineri în revista Science Advances.
Pe măsură ce planeta se încălzește, există deja indicii că se îndreaptă în această direcție.
Circulația de răsturnare meridională atlantică (AMOC) – din care face parte și Curentul Golfului – funcționează ca o uriașă bandă transportoare globală, ducând apa caldă de la tropice spre Atlanticul de Nord îndepărtat, unde apa se răcește, devine mai sărată și se scufundă adânc în ocean, înainte de a se răspândi spre sud.
Curenții transportă căldura și nutrienții în diferite zone ale globului și joacă un rol vital în menținerea climatului relativ blând în mari părți ale emisferei nordice.
De zeci de ani, oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la stabilitatea circulației, deoarece schimbările climatice încălzesc oceanul și topesc gheața, perturbând echilibrul de căldură și sare care determină puterea curenților.
Deși mulți oameni de știință cred că AMOC va încetini în urma schimbărilor climatice și ar putea chiar să se oprească, rămâne o mare incertitudine momentul și viteza cu care acest lucru s-ar putea întâmpla. AMOC a fost monitorizată în mod continuu doar din 2004.
Oamenii de știință știu – construind o imagine a trecutului cu ajutorul unor elemente precum calote de gheață și sedimente oceanice – că AMOC s-a oprit acum mai bine de 12.000 de ani, în urma topirii rapide a ghețarilor.
Acum, ei se străduiesc să afle dacă acest lucru s-ar putea întâmpla din nou.
Acest nou studiu reprezintă o „descoperire importantă”, a declarat René van Westen, cercetător marin și atmosferic la Universitatea din Utrecht, Olanda, și coautor al studiului.
Impactul colapsului AMOC ar putea fi catastrofal. Conform studiului, în unele părți ale Europei, temperaturile ar putea scădea cu până la 30 de grade Celsius pe parcursul unui secol, ceea ce ar putea duce la o climă complet diferită în decurs de doar un deceniu sau două.
„Nicio măsură de adaptare realistă nu poate face față unor schimbări de temperatură atât de rapide”, scriu autorii studiului.
Pe de altă parte, țările din emisfera sudică ar putea înregistra o încălzire mai accentuată, în timp ce anotimpurile umede și uscate ale Amazonului s-ar putea inversa, provocând perturbări grave ale ecosistemului.
Colapsul AMOC ar putea provoca, de asemenea, o creștere a nivelului mării cu aproximativ 1 metru, a declarat van Westen.
Datele moderne arată că puterea AMOC fluctuează, dar nu există încă dovezi observate ale unui declin, a spus Hirschi.
„Dacă vor avea loc schimbări bruște ale AMOC, similare celor observate în trecut, pe măsură ce clima noastră continuă să se încălzească, este o întrebare deschisă importantă.”
eugbor61 • 13.02.2024, 05:05
Dupa cum se vede, pare a fi un fenomen ciclic, si atunci nu avem ce face decat sa ne mutam spre sud, asa cum au facut stramosii nostri acum 12000 de ani. Asadar, multe din teoriile alarmiste ale ecologistilor trebuie aruncate la cos. Planeta va supravietui si fara noi!
Realist2023 • 20.02.2024, 11:37
eugbor61 • 13.02.2024, 05:05
Dupa cum se vede, pare a fi un fenomen ciclic, si atunci nu avem ce face decat sa ne mutam spre sud, asa cum au facut stramosii nostri acum 12000 de ani. Asadar, multe din teoriile alarmiste ale ecologistilor trebuie aruncate la cos. Planeta va supravietui si fara noi!
Nene, lasa stiinta climatica in seama specialistilor - aia au aratat clar si documentat ca actualele schimbari climatice BRUSTE AU CAUZA ANTROPICA !
Alex.59 • 11.02.2024, 14:47
E clar că omenirea va avea probleme din ce în ce mai mari în următoarele decenii...