Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Un tânăr român, primul la admiterea la Medicină în Italia. Norbert a lăsat în urmă 60.000 de candidați

Un tânăr român, primul la admiterea la Medicină în Italia. Norbert a lăsat în urmă 60.000 de candidați

Un român a obținut primul loc după admiterea națională la medicină din Italia. Tânărul va învăța cu bursă la Universitatea din Milano și s-a pregătit doi ani pentru a deveni medic. El este de 13 ani în Peninsulă, unde a emigrat alături de părinții săi, ambii medici.

De Mihai Niculescu,

Norbert Kereszteny are 19 ani și a reușit să fie primul din 60.000 de candidați. Numai 12.000 dintre ei au intrat la Medicină, iar Norbert a obținut un punctaj de 82,4 dintr-un maxim de 90, greșind doar la patru întrebări. Faptul că a luat examenul de maturitate cu 10 – echivalentul Bacalaureatului- l-a ajutat să obțină un loc fără plată, pe care îl va ocupa pentru următorii patru ani, relatează Digi24.

Norbert s-a născut în Sighet iar în Italia a făcut liceul de matematică-informatică. A vrut să încerce totuși să calce pe urmele părinților săi, astfel că în ultimii doi ani de studiu s-a pregătit pentru medicină. A dat bacalaureatul în acest an, și după două luni a susținut și mesajul de admitere la Medicină, cu un succes absolut.

„Am dat prioritate Bacalaureatului la început, dar îndată ce l-am terminat m-am concentrat mai mult pe acesta. Am luat 10. Mă ajută la Universitate pentru că nu voi plăti nicio taxă” a spus el.

El și-a amintit primul lucru de după examen.

„Când m-am întors acasă, am descărcat soluțiile și îmi aminteam perfect toate răspunsurile pe care le-am dat, toate întrebările. În acel moment mi-am dat seama că va fi bine. Trebuie învățat tot ceea ce se poate despre un argument, de exemplu biologie sau chimie și trebuie să înveți să gândești”, spunea Norbert.

„Testul durează 100 de minute și presupune 60 de întrebări, dintre care 10 de logică, 12 de cultură generală, 18 de biologie, 12 de chimie, 4 de matematică și 4 de fizică”, a explicat el cum decurge examenul de admitere italian.

Norbert este conștient că a reușit să ajungă la acest nivel mulțumită profesorilor din Italia. A făcut școala într-o localitate de lângă Varese, Castellanza.

Deși nu-și aduce aminte foarte multe lucruri din copilărie înainte de emigrare, Norbert spune că îi e dor de bunicii și prietenii din România. Și nu exclude posibilitatea ca la un moment dat să se întoarcă aici, și să profeseze ca doctor.

Close
Închide
  Close