Motivul schimbării numelui este că litera română nu este inclusă în setul de caractere folosit de autoritățile de stare civilă. Consiliul Federal a decis în 2021 ca setul de caractere să fie standardizat pentru toate registrele de persoane, începând cu anul viitor.
M. este român ca și părinții săi. Dar pentru că copilul s-a născut în Elveția, numele lui de familie este scris diferit decât al părinților. Tatăl, Adrian Roşu, nu are nicio înţelegere pentru asta.
„Roșu înseamnă «roșu» în română”, spune Adrian Roșu, arhitectul român de 39 de ani care locuiește cu familia în Elveția. „Dar dacă scrii cuvântul cu ‹s› în loc de ‹ș›, nu numai că se schimbă pronunția, dar și termenul își pierde sensul”.
Un detaliu? Nu pentru român, pentru că, în registrul de stare civilă, fiul său M., care are 9 luni, este înscris cu numele Rosu, la fel și pe certificatul de naștere al copilului. Asta chiar dacă băiatul are cetățenie română și slovacă. „Fiul meu nu este elvețian, dar trebuie să aibă un nume «elvețian»? E o prostie”, se enervează Roşu.
Ortografia non-română a numelui îl îngrijorează pe bărbatul de 39 de ani și din alt motiv: „Dacă se întâmplă ceva cu soția mea și cu mine și M. trebuie să dovedească că este fiul nostru, asta ar putea duce la probleme în România sau Slovacia”. Pe lângă scrierea adaptată a numelui, niciun oraș natal nu este înregistrat în cărțile de identitate ale copilului: „În certificatul de naștere, locul nașterii este un oraș elvețian, dar câmpul orașului natal a fost lăsat necompletat”.
Roșu a vizitat de mai multe ori municipalitatea în care locuiește, din cauza detaliului care este important pentru el, dar fără succes. El consideră că acest lucru este de neînțeles: „În Elveția, oamenii au dreptul să-și schimbe oficial sexul, precum și prenumele, dar dacă ai o singură literă într-un nume străin, ei sunt împotriva lui”.
Comunitatea din Aargau știe că bărbatul de 39 de ani este nemulțumit de numele diferit de pe certificatul de naștere al fiului său. Sursa citată a întrebat autoritățile dacă se aplică un set de caractere specificat, atunci când datele personale sunt înregistrate în registrul de stare civilă elvețian. „În setul de caractere nu apare ‹ș›, motiv pentru care această literă este convertită într-un ‹s›, conform tabelului de transliterare”, spune adjunctul primăriei municipiului.
Potrivit municipalității, persoanele care nu sunt cetățeni elvețieni nu au un loc de origine în sensul legii elvețiene: „Secțiunea orașului natal este, prin urmare, rezervată cetățenilor elvețieni”. În dreptul locului de origine se înscrie naționalitatea, pentru persoanele din străinătate.
Faptul că numele de familie al fiului din registrul de stare civilă diferă de cel al părinților săi nu ar trebui să fie o problemă, spune Raphael Frei, ofițer de informații la Oficiul Federal de Justiție, FOJ: „Autoritățile altor țări știu de obicei foarte bine ce caractere speciale poate afișa Elveția și pe care nu”.
Frei nu poate spune câți oameni care s-au mutat în Elveția din alte țări au fost nevoiți să-și schimbe ortografia numelor. Într-un studiu din 2019 privind administrarea caracterelor speciale în registrele de persoane elvețiene s-a vorbit despre aproximativ 100.000 de persoane. Cu toate acestea, acești oameni erau doar cei care au fost naturalizați.
Dar acest lucru se va schimba în viitorul apropiat: în mai 2021, Consiliul Federal a decis să introducă un set de caractere uniform în toate registrele de persoane din Elveția, începând cu 2024, „astfel încât toate caracterele speciale ale limbilor europene să poată fi utilizate, cu câteva excepții”.
Dacă noul regulament va intra în vigoare, Roșu va putea înscrie „corect” numele fiului său în registrul de stare civilă. După cum spune Frei, în următoarele săptămâni, Consiliul Federal va deschide consultarea privind procedura prin care se poate solicita o ajustare a ortografiei numelui. Probabil că va dura ceva timp până la elaborarea unui proiect final: „Se așteaptă ca Consiliul Federal să pună în vigoare ordonanța revizuită la 1 ianuarie 2025”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro