Universitatea din Maryland reacționează la două săptămâni după ce a fost sesizată în cazul acuzațiilor de rasism la adresa profesorului Vladimir Tismăneanu. Și, printr-un mesaj semnat de decanul Colegiului de Științe Comportamentale și Sociale, Gregory F Ball, și de președintele Departamentului de guvernare și politică, William L. Read, îi ia apărarea universitarului american de origine română.
“Pe 10 aprilie, profesorul Vladimir Tismăneanu a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care romii au fost comparați cu niște ciori. Când reprezentarea a fost adusă în atenția doctorului Tismăneanu la 11 aprilie, Tismăneanu a recunoscut greșeala teribilă pe care a făcut-o și și-a cerut scuze – și a recunoscut memeul ca fiind «rasist, inadecvat și, cel mai important, rău»”, se arată în mesajul Universității Maryland.
Suntem profund tulburați de această veste și de durerea cauzată de un membru al comunității noastre. Înțelegem că cuvintele și acțiunile pot avea efecte profunde și de durată. Nu există nici o scuză pentru bigotism și ură. Incidente precum acestea ne oferă oportunitatea de a ne menține ferm angajamentul de incluziune și de confruntare a ignoranței.
Universitatea din Maryland
Greșeala admisă e iertată
Deși admit greșeală comisă de Tismăneanu, cei doi universitari acceptă scuzele acestuia și lasă să se înțeleagă că nu vor exista consecințe ale acestui incident.
“După cunoștința noastră, profesorul Tismăneanu nu are istoric de comportament rasist sau discurs de ură împotriva romilor sau a oricărui alt grup minoritar, iar o mare parte din munca publică și cercetările academice ale lui Tismăneanu se concentrează pe expunerea discriminării și autoritarismului. Tismăneanu recunoaște că a făcut o greșeală gravă, nereușind să înțeleagă semnificația implicită și simbolică a ciorilor pentru romi. Am constatat că scuzele sale sunt sincere”
“Deși nu putem anula această greșeală, putem crea spațiu pentru conversații despre efectele insidioase ale rasismului asupra oamenilor, comunităților și instituțiilor. Sperăm că acest incident regretabil va contribui la discuția despre cum să punem capăt discursului de ură rasist și intolerant pe internet”, se mai arată în răspunsul transmis Deliei Grigore, doctor la Departamentul de Limbă și Literatură Rromani din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi străine a Universității București.
Meme rasist și, în cele din urmă, scuze
Pe 10 aprilie, politologul Vladimir Tismăneanu share-uia pe contul său de Facebook un meme rasist primit de la directoarea Editurii Humanitas, Denisa Comănescu. Era încântat de acesta.
După ce activistul pentru drepturile romilor Ciprian Necula l-a acuzat în Libertatea de rasism, dar și în fața valului de reacții negative, Tismăneanu a șters postarea și a revenit cu niște precizări. Le-a șters și pe acelea, după care, la ore bune distanță, a revenit cu scuze în limba engleză și ulterior, cu un link cu o traducere a acestora în limba română.