Potrivit comunicatului Ministerului Sănătăţii, 241 de persoane au fost spitalizate, dintre care 79 de poliţişti şi cinci jurnalişti. Pe de altă parte, Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că nouă ofiţeri au murit în aceste violenţe, iar alţi peste 370 au primit asistenţă medicală.
Marţi a fost ziua cea mai sângeroasă a revoltei ucrainene, poliţia antirevoltă folosind tunuri, grenade asurzitoare şi alte mijloace pentru a disersa protestatarii. Unii dintre manifestanţi au ripostat cu bâte de baseball sau alte mijloace, potrivit Mediafax.
Situaţia s-a calmat cu greu peste noapte. Fumul dens şi flăcările ce se ridicau de la pneurile incendiate continua să se vadă în jurul Pieţei Independenţei, la mică distanţă de Parlament. Explozii de mică intensitate s-au auzit toată noaptea, acestea fiind cauzate de petardele aruncate de manifestanţi şi, probabil, de grenadele asurzitoare lansate de poliţişti împotriva mulţimii.
Manifestanţii au ridicat baricade toată noaptea, formând lanţuri umane pentru transportarea cărămizilor, pietrelor şi lemnului în anticiparea unei alte ofensive a poliţiei.
Forţele de securitate ucrainene au înaintat, într-adevăr, în pofida baricadelor, după care s-au oprit, cel puţin pentru moment.
Trupele antirevoltă au lansat un nou asalt asupra Pieţei Independenţei, situată în centrul Kievului, după o ploaie de grande lacrimogene.
Poliţiştii au avansat şi s-au poziţionat în jurul monumentului care se află în mijlocul pieţei, la puţin timp după ora 04.00 (04.00, ora României), după o ploaie de grenade lacrimogene, a constatat miercuri un jurnalist al AFP. Corturile din piaţă au luat foc unul după altul.Manifestanţii au ripostat aruncând cu pietre.
Pentru a se proteja de forţele de ordine, protestatarii au ridicat un perete de foc. În spatele flăcărilor, opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici, echipaţi cu scuturi metalice asemănătoare cu cele ale poliţiei, au format o primă linie de apărare.
„Centrul Kievului, inima Ucrainei, este în flăcări! Opriţi-vă”, s-a adresat un opozant poliţiştilor.
Anterior, poliţiştii le-au cerut femeilor şi copiilor să plece, evocând declanşarea unei „operaţiuni antiteroriste”. Însă mii de contestatari ai puterii ucrainene au refuzat să plece şi au început să cânte imnul naţional al Ucrainei.
„Preşedintele ne-a propus să plecăm. Vom rămâne aici cu manifestanţii”, a declarat unui dintre liderii opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, pentru postul de televiziune Kanal 5.
„Este o insulă a libertăţii”, a afirmat în faţa mulţimii un al lider al opoziţiei, Vitali Kliciko. „Puterea a declanşat un război împotriva propriului popor”, a adăugat fostul campion la box.
Chiar şi susţinători tradiţionali ai regimului, precum oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina şi principalul sponsor al partidului lui Ianukovici, au criticat evenimentele în curs.
„Victimele omeneşti, înregistrate atât de partea manifestanţilor, cât şi de partea forţelor de ordine, sunt un preţ inacceptabil pentru erorile politice”, a declarat Ahmetov, citat într-un comunicat. El a făcut apel la „oprirea vărsării de sânge”.