„INSP ne-a informat că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei. Este vorba despre contactul unui pacient diagnosticat cu această boală”, a transmis instituția.
În România au fost confirmate, până în prezent, 40 de cazuri de infectare cu variola maimuței, majoritatea în București.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a adoptat, joi, o hotărâre privind transmiterea solicitării de asistenţă internaţională, prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 de pacienţi infectaţi cu virusul variola maimuţei.
La mijlocul lunii septembrie, România a primit 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană.
Vaccinul se administrează contacţilor direcţi ai persoanelor confirmate cu variola maimuţei. „Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 și 14 zile”, a mai tansmis Ministerul Sănătății.
De asemenea, pentru finalizarea imunizării de bază, este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile.
Variola maimuţei debutează cu febră puternică şi se manifestă prin erupţii cutanate, urmate de formarea unor cruste. De cele mai multe ori este benignă şi se vindecă spontan după două sau trei săptămâni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro