În capitala Varșovia, protestatarii au mărșăluit de la biroul Ordo Iuris, o grupare conservatoare care a susținut o interdicție totală a avorturilor, spre clădirea parlamentului, care era protejată de polițiști.
Sub hashtagul #Varșoviaefemeie, manifestanții și-au exprimat pozițiile și pe rețelele sociale.
Mulțimi mari au ieșit și pe străzile orașelor Cracovia, Lodz, Szczecin și Wroclaw.
Între timp, în parlament, cel mai puternic politician al țării, liderul partidului aflat la guvernare, Jaroslaw Kaczynski, i-a atacat pe politicienii din opoziție, pe care i-a acuzat că incită oamenii la proteste în timpul pandemiei.
”Distrugeți Polonia”, le-a spus Kaczynski. ”Expuneți foarte mulți oameni în fața morții, sunteți criminali”, i-a acuzat el.
În stradă, furia manifestanților se îndrepta împotriva guvernului și a Bisericii Catolice.
”Sunt furioasă. Nu au dreptul să ia decizii în privința vieții mele, a alegerilor mele, a viitorului meu”, a declarat Julka Wojciechowska, o studentă de 19 ani care manifesta în Varșovia.
”Nu îi înțeleg pe tineri. Nu înțeleg lumea de azi, dar încearcă să ne ordoneze viața. Nu vom accepta niciodată asta”, a adăugat ea.
Protestele au avut loc zilnic începând de săptămâna trecută, când instanța poloneză a decis practic interzicerea cvasitotală a avorturilor.
Duminică, mai multe femei au intrat în bisericile poloneze pentru a întrerupe slujba.
În replică, Kaczynski le-a cerut suporterilor să apere lăcașurile de cult cu orice preț.
Membrii unor organizații de extrema dreaptă și ai galeriilor de fotbal s-au conformat, în aceeași zi, și au înconjurat bisericile, provocând mici confruntări cu protestatarii și cu poliția.
Ministrul de interne Mariusz Kaminski a anunțat, la rândul său, miercuri că poliția va lua ”măsuri decisive” în fața unor tentative similare de agresiune de profanare anunțate de liderii protestelor.
Acesta a precizat că 76 de oameni au fost reținuți după protestele organizate la biserici.
Fiica președintelui, în dezacord cu decizia
Președintele Andrzej Duda, un aliat al lui Kaczynski, a anunțat săptămâna trecută că susține decizia Tribunalului Constituțional.
În schimb, fiica sa, care ocupă o funcție neplătită de consilieră prezidențială pentru chestiuni sociale, a anunțat că nu este de acord.
Kinga Duda a declarat că femeile trebuie lăsate să decidă singure cum să procedeze în cazul în care sunt confruntate cu o situație în care fătul prezintă malformații grave.
”Cred că eu nu aș decide să întrerup sarcina. Dar nu cred, totuși, că alte femei ar trebui să gândească și să ia decizii la fel ca mine. Fiecare om are voința sa proprie”, a spus Kinga Duda.
Sute de mii de avorturi, făcute în ilegalitate sau peste hotare
Decizia Tribunalului Constituțional, potrivit dorinţei partidului ultracatolic naţionalist aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), restrânge dreptul la avort doar la cazul în care femeia însărcinată este în pericol de moarte şi la sarcini rezultând în urma unui viol sau a unui incest, notează Agerpres.
Argumentul major al opozanţilor deciziei este că această interdicţie aproape totală pune viaţa femeilor în pericol, forţându-le să ducă la termen sarcini neviabile, în timp ce susţinătorii acesteia asigură că astfel va fi evitat avortul unor fetuşi diagnosticaţi cu sindrom Down.
Există cel puţin 2.000 de avorturi legale anual în Polonia şi marea majoritate a acestora sunt efectuate din cauza fetuşilor diagnosticaţi cu malformaţii.
Dar grupurile feministe estimează că peste 200.000 de proceduri sunt realizate ilegal sau efectuate în străinătate în fiecare an.
Această decizie a fost condamnată de mai multe grupuri de apărare a drepturilor omului în Europa.